avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare contract de munca si probleme datorate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare contract de munca si probleme datorate neinregistrarii

Salut,

la un punct de lucru al firmei pe care o administrez, s-a intamplat urmatoarea situatie: am angajat o fata. I-am facut toate documentele necesare ( contract de munca, adeverinta de la medic, copii dupa CI etc ), insa nu am inregistrat contractul de munca. Contractul este semnat inclusiv de angajata.
Aceasta din cauza ca am o contabila prost informata, ea nestiind ca se poate inregistra contractul de munca si fara a avea cartea de munca.
Angajata respectiva sustinea ca a avut carte de munca la firma unde a lucrat inainte, am trimis-o de mai multe ori sa o aduca, insa nu a venit cu ea.
Din pacate situatia a durat mult, si pana la urma mi-a facut reclamatie la ITM, cu pile, asa incat luni la prima ora, dupa neintelegerile pe care le-am avut sambata la punctul de lucru cu angajata, a si venit control de la ITM.

Respectiva a furat din gestiune, insa nu pot proba acest lucru decat cu martori, neavand actele in regula nu i-am putut preda pe semnatura. Si am fost si neglijent.

Cel de la ITM mi-a pus in vedere ca sa inregistrez contractul. Mi-a dat desigur si amenda pt ca lucreaza la 'negru' desi i-am explicat situatia.

Cum ma sfatuiti sa scap? Nu vreau ca respectiva sa mai lucreze pentru mine sub nici o forma, si nici nu intentionez sa ii mai inregistrez contractul de munca. Am luat amenda deja, asa ca nu vad la ce sa ii mai definitivez formele legale.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:22, 6 August 2008
Intamplarea s-a 'intamplat' din necunoastere a legislatie de catre noi.
Contractul de munca a fost incheiat in 1.06.2008, insa nu a fost inregistrat la ITM deoarece persoana respectiva m-a tinut ca 'aduce cartea de munca de la vechiul job'.
Era trecuta pe foile de pontaj, insa nu si pe statul de plata - nefiind inregistrat contractul in evidentele firmei.

Am incadrat persoana in munca astazi, am inregistrat contractul, insa se pare ca 'vrea sa ii dam inchiderea cartii de munca'. Deci nici gand de venit la munca, decat fix in ziua cand a venit inspectorul ITM. Si atunci nu a stat decat 3 minute, pentru ca a venit itm-istul. Incadrarea s-a facut retroactiv si urmeaza sa platesc si datoriile la stat pentru ea.

Am luat 1500 de lei amenda pentru munca la negru, asa cum ati spus.

Problema este ca i-am achitat asa cum s-a notat in contract salariile, insa pentru ca nu am trecut-o pe statele de plata, e posibil sa ceara din nou banii, ca sa imi dea semnatura. Pot face ceva cu martori? Pentru ca in 10 zile mi se vor cere din nou documentele si desigur, fiind un control comandat, o sa o iau din nou :)
1. Din moment ce ati primit la munca persoana ati avut obligatia (pe langa aceea de a incheia contractul de munca anterior inceperii activitatii) sa treceti in pontaj orele prestate de aceasta (articolul 116 din Legea 53/2003-Codul Muncii). asadar daca a lipsit intr-o zi trebuia sa treceti N (nemotivat). Daca in alta zi a stat doar 1 ora in pontaj treceti in dreptul zilei respective cifra 1. La sfarsitul lunii totalizati orele prestate si vedeti ce salar i s-ar fi cuvenit.

2.Codul Muncii nu degeaba face precizarea la art.163 al.(1) :"Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit". In cazul in care am presupune ca salariatul refuza plata salariului (mai sunt si cazuri de aces gen) va recomand sa faceti plata prin mandat postal, sa reiasa clar faptul ca vreti sa achitati salariul.

Din pacate cred ati avut o experienta din care trebuie sa retineti 2 aspecte importante:
- nu aveti voie sa primiti la munca persoane pentru care nu au fost incheiate contratet de munca in forma scrisa iar foile colective de prezenta (pontajele) sa fie completate la zi si mai ales sa fie conforme cu realitatea!!
-salariul sa il acordati pe baza de semnatura .
Nu in ultimul rand sa nu uitati: la incheierea procesului verbal de sanctionare CITITI tot ce s-a scris. De ce? Exista o rubrica (agentul constatator trebuia sa va spuna acest lucru) in care puteti face obiectiuni in cazul in care considerati ca s-au omis unele aspecte si care v-ar ajuta in situatia in care ati contesta procesul verbal (tot agentului constatator ii revine obligatia de a va aduce la cunostinta aces aspect). In situatia dumneavoastra daca spuneti ca ati avut contractele de munca deja incheiate iar inspectorul nu le-a luat in considerare ar fi fost de bun augur sa mentionati la rubrica "Obiectiuni" faptul ca ati prezentat contractul de munca incheiat (semnat de ambele parti) dar agentul constatator nu a mentionat acest lucru in procesul verbal.
Intr-adevar acestea sunt documentele pe care ar trebui sa le ceara ITM pentru un nou angajat dar in practica....se cere doar buletinul, contractul, dupa caz declaratie ca nu a mai avut carte de munca si o copie dupa studii.
Cam de multisor, cel putin in Bucuresti, nu se mai cere doar buletinul si declaratia privind carnetul munca.
Nu se pot inregistra contractele decat daca sunt atasate copiile CI / BI, certificat nastere, certificat casatorie daca e cazul, ultima diploma de studii si declaratia privind carnetul de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
Numai la cei care platesc 0,25% comision se cer numai contractul si copie de pe b.i. / c.i.

Alte discuții în legătură

Angajat care nu vine la serviciu Ghica Mihaela Ghica Mihaela Buna ziua, Avem un angajat care este si asociat in SRL, pana in 06.2013 a fost si administrator si director general, dupa care a fost inlocuit din cauza ca ... (vezi toată discuția)
se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului? teotweety teotweety Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara cristi 22577 cristi 22577 Lucrez ca tehnician la o firma de cablu.In octombrie2011 in urma unui inventar am fost scos lipsa 1900 ron pentru 19 telefoane,eu avand cu ce documenta ca ... (vezi toată discuția)