avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia facuta catre baiat si nora se mai poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia facuta catre baiat si nora se mai poate contesta

Buna ziua,
Dupa casatoria celor doi le-am donat o casa in proportie 1/2 fiecaruia dintre ei la notariat fara nici o clauza de reziliere a contractului de donatie. In cazul unui divort dintre cei doi cum se va face partajul asupra casei donate, sau respectiva donatie facuta de mine se mai poate contesta inainte de depunerea actelor de divort sau dupa pronuntarea divortului.Mentionez ca din casatoria celor doi a rezultat un copil minor.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 02:36, 28 August 2008
ghita_1976 a scris:

Buna ziua,
Dupa casatoria celor doi le-am donat o casa in proportie 1/2 fiecaruia dintre ei la notariat fara nici o clauza de reziliere a contractului de donatie.

Daca obiectul donatiei il constituie REZERVA sotului gratificat care este mostenitor rezervatar al donatorului (cum este in cazul dvs.), clauza prin care ati dispus ca donatia va fi bun comun este inoperanta, deoarece rezerva este indisponibila pentru cel care lasa mostenirea, ea trecand exclusiv asupra fiului dvs (mostenitor rezervatar), libera de orice sarcina sau restrictie.
Putem discuta de rezerva succesorala doar la data deschiderii succesiunii. Doamna dorea sa atace acest act de donatie, in stransa legatura cu partajul bunurilor celor doi soti.
Probema e ca amandoi am semnat in fata notarului actul respectiv fiind de acord cu respectivul act de donatie.
ghita_1976 a scris:

Probema e ca amandoi am semnat in fata notarului actul respectiv fiind de acord cu respectivul act de donatie.
Donatia se poate revoca, nu se pun in discutie mostenitorii daca sunt! Intrebarile sunt:ce contine acea donatie, in ce termeni s-a redactat, si daca ati primit acele explicatii din partea notarului public in legatura cu acel act, inainte de a semna?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire calin felicia calin felicia As vrea ca sa renunt la o donatie a unui apartament si sa fac un contract de vanzare cumparare? Cum trebuie sa procedez? (vezi toată discuția)
Donatia poate fi contestata de ...donator?!? carmengheo carmengheo Daca dintr-un motiv intemeiat donatorul vrea sa \"retraga\" donatia facuta copiilor , este posibil acest lucru?!? Inrand un pic in detalii situatia ar fi ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare sofyana48 sofyana48 AM DAT COPILULUI NOSTRU UN APARTAMENT CU ACT DE VANZARE CUMPARARE, FARA CLAUZE, FARA DONATIE, el devenind unic proprietar.In momentual actual este casatorit, ... (vezi toată discuția)