avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mi se pare absolut aberant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mi se pare absolut aberant

Cumpar un teren in 2006 obtinut de fostul propietar pruin donatie. Este drept printr-o "donatie" discutabila.
Donatarul, in momentuln donatiei era necasatorit si nu avea copii.. A considerat ca tranzactia este mai bine sa se faca asa decat direct.
Mai concret, pentru a evita in mod legal, fiscul, a facut o donatie catre un var de al sau
Acum, eu, cumparator de buna credinta, datorita casatoriei donatorului cu o fata "desteapta" care i-a turnat urgent un copil, ma vad intr-o situatie dificila, mai ales ca am si construit o casa pe cele doua terenuri unificate intre timp..
Cel de la care am cumparat este, dupa cum am spus,var cu fostul proprietar si conform contractului de vanzare -cumparare a primiit de la mine suma de cca 40 000 Euro.
Acum eu, conform "inteligentei" legi romanesti , ce ce sa fac, daca alti "inteligenti" vor sa-mi atace dreptuil de proprietate.
Sa ma las talharit si sa spun ...asta este. Nu ?Deci, primul proprietar eludeaza legea, pentru a nu plati impozit, eu cumpar de buna credinta si tot eu platesc oalele sparte. Vi ser pare corect si in spiritul legi toata situatia asta. Mie nu. Poate aveti idei. Invatati-ma ce sa fac pentru a-mi apara proprietatea "garantata "totusi de Constitutie

Cel mai recent răspuns: bach , utilizator 04:16, 16 Iulie 2011
Am observat ca in noul cod civil a disparut cazul de revocare a donatiei pt. situatia in care ulterior donatorul a contribuit la inmultirea umanitatii.
Mi se pare o aberatie aceasta situatie de revocare, este ca si cum te-ai duce sa ceri cadoul inapoi dupa ce l-ai daruit, pe motiv ca acum ai tu mai multa nevoie el .
Este doar o idee, dar totusi, nu credeti ca ar fi cazul sa fie invocata exceptia de neconstitutionalitate a acelui art. din codul civil inca actual care da posibilitatea revocarii in situatia copilului? Pt. incalcarea dreptului la proprietate .
Nu sint eu jurist, dar este de cel mai elementar bun simt: bunul transmis prin donatie nu intra in proprietatea celui care l-a primit?
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
eugen82, utilizator
Se vor judeca pe vechiul cod daca au introdus actiunea de revocare a donatiei.
eugen82 a scris:

Am observat ca in noul cod civil a disparut cazul de revocare a donatiei pt. situatia in care ulterior donatorul a contribuit la inmultirea umanitatii.
Mi se pare o aberatie aceasta situatie de revocare, este ca si cum te-ai duce sa ceri cadoul inapoi dupa ce l-ai daruit, pe motiv ca acum ai tu mai multa nevoie el .

Poate ca a durat ceva :rolleyes:, dar si legiuitorului a gandit la fel, daca au considerat ca nu este cazul sa mai figureze in noul cod.
Unde-i lege, nu-i tocmeala.
Poate ii va fi greu domnului ...Bach sa accepte :confused: aceasta prezumtiva situatie, dar poate fie nu se va ajunge la ea, fie are nevoie sa treaca prin ea ca sa realizeze mult mai multe. :luck:
Ba da, unde-i lege nationala este o foarte mare tocmeala la Curtea Constitutionala avind in vedere nu numai Constitutia ci si Conventia CEDO.
Apoi tocmeala se muta la CEDO.
Mai exista si art.11 si art.20 din Constitutie conf. carora Conventia face parte din dreptul intern iar in caz de contradictie cu legea nationala tocmeala nu exista caci indubitabil se aplica Conventia, adica dreptul de proprietate.
Ceea ce ar constitui un exercitiu mai mult decit avantgardist pentru o instanta nationala, adica sa aplice cu prioritate Conventia veche de numai niste decenii fata de arhaicul Cod civil cel Vechi de pe la 1800 deceniul nici nu mai conteaza.
Sint doar niste sugestii pt. d-l Bach.
Nu am primit nici o citatie. Cunosc numai despre intentia sotiei donatorului, care de altfel nici nu era casatorit cand a facut donatia catre v arul sau. Daca incepe ceva va trebui sa inceapa, ma gandesc, cu un proces indreptat impotriva varului. De abia dupa aceea eu va trebui sa-mi iau un avocat si sa ma indrept impotriva celui de la care am cumpărat terenul in 2006. Am cumparat defapt 2 terenuri, le-am unificat si mi-am construit legal o casa pe care am si intabulat-o in 2009.
Ce ziceti de asta? Chestia cu neconstitutionalitatea revocarii in acest caz este interesanta si merita studiata. In ceea ce ma priveste, cunoscand conditiile acestei donatii, nu cred ca voi avea probleme. Este un atac urat la adresa proprietatii mele si pentru asta sunt oricum dispus sa merg pana in panzele albe.Apropos, casa este in vanzare. Daca cineva vine si o cumpara cu buna credinta de la mine va avea si acel cumpărător probleme?
Sint 100% de acord cu indignarea dvs. privind incalcarea dreptului la proprietate, va mai sugerez sa cautati jurisprudenta CEDO pe situatii similare iar daca veti fi chemat in judecata, sa invocati art.20 alin.2 Constitutie raportat le Conventie + jurisprudenta art.41 cred ca e cel cu dr.prop. Sa solicitati sa se aplice cu prioritate Conventia fata de Codul civil art. cu copilul...
Ar fi bine sa consultati deja un avocat dar mai ales specializat si in CEDO.
va rog sa urmariti si pe forumul cu noul cod cel cu rosu topicul cu revocarea donatiei .

Alte discuții în legătură

Act de donatie bach bach Am cumparat in anul 2006 doua terenuri care a fost dobandite de propietar printr-un act de donatie.In actul respectiv cel care a donat declara ca din punct de ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Revocare donatie pentru survenienta de copil mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ... (vezi toată discuția)