avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorii

Buna ziua,

Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a murit si mama mea, care avea pe numele ei o pivnita.

Am primit o citatie acasa pentru achitarea unei datorii a tatalui.

Deocamdata nu a avut loc nici o succesiune si dupa cat am inteles este un termen de 6 luni .

Daca renunt la mostenire sau accept mostenirea sub beneficiu de inventar din partea tatalui am inteles ca nu voi mai fi eu datornic.

Este posibil sa atace pe langa bunurile tatalui si sa ceara si pivnita care a fost pe numele mamei mele ?

Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 20:29, 18 Iulie 2011
Era vorba de dosarul din instanta ! ?!
Datoriile sunt la stat nu la banca, dar am fost citat in instanta fiindca vor sa recupereze aceste datorii de la mostenitori .
Daca accept mostenirea sub beneficiu de inventar se va ocupa statul de vanzarea bunurilor sau tot eu trebuie sa fac acest lucru ?

Inca nu am fost lamurit in legatura cu mostenirea din partea mamei, este posibil ca statul sa atace pe aceasta cale ? Ea a devenit mostenitor automat dupa decesul tatalui si nu exista posibilitatea anularii acestei mosteniri deoarece nu mai este in viata si drept urmare a prelut si activul cat si pasivul ?
Si apoi dupa decesul mamei a trasmis mai departe mostenirea.

Iar in cazul in care s-ar aplica activul si pasivul si ar trece de la tatal catre mama si apoi spre mine as fi bun de plata.

Nu stiu exact cum este aceasta situatie din punct de vedere juridic si din acest motiv va intreb si daca cineva a intampinat o situatie asemenatoare il rog sa ma lamureasca .
Daca nu acceptati mostenirea, veti fi strain de aceasta si nu trebuie sa faceti nici un demers.
Doar daca valoarea bunurilor mostenirii este mai mare decat datoriile, atunci veti accepta succesiunea sub beneficiu de inventar, intocmind un inventar exact al bunurilor mostenitrii(sub indrumarea notarului ultimului domiciliu) .Veti mosteni ce este in plus fata de datorii,(verificati si vechimea datoriilor, peste 5 ani se prescriu...).
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
avvalentina, utilizator
cele doua succesiuni, dupa tatal dvs si mama dvs se fac succesiv. Dvs acceptati sub beneficiu de inventar pe amandoua. Se face un inventar dar inauntrul termenului de optiune succesorala de 6 luni si anume intr un termen de 3 luni de la data decesului, apoi dupa inventar se mai dau 40 de zile care curg de la expirarea celor 3 luni date pt inventar pt a va hotari ce veti face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea roxicutza86 roxicutza86 buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata!!!!!!!!!!!! severinbrasov severinbrasov Tata lmeu a decedat in luna martie. La succesiune venim eu in calitate de fiu, si sotia sa, care nu m-a adoptat, mama mea fiind decedata. Am doua credite la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)