avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incredibil! O suprapunere de cadastre halucinanta!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incredibil! O suprapunere de cadastre halucinanta!

In 2003 am achizitionat un teren de 2400mp (initial extravilan) cu toate actele care trebuiau ,cadastru(in coordonate locale) intabulare in cartea funciara etc.In 2007 am inceput o constructie cu toate avizele si autorizatiile la zi .
Incredibilul urmeaza acum: am terminat constructia si am incercat sa o intabulez!! Surpriza a fost ca se suprapune cadastrul meu cu al vecinului din stanga(este in coordonate stereo) pe o suprafata de 410mp.
Partea care pare halucinanta este ca intre noi exista un gard care a fost construit de vecinul de dinaintea celui de acum(cel care a facut si cadastrul in stereo ptr. terenul lui ).Vecinul de acum a cumparat terenul cu acest gard existent fizic ,gard care imparte pierderea comuna in doua eu 160mp si vecinul 250mp.
Propunerea mea a fost sa lasam gardul pe care-l avem acolo unde este si sa refacem cadastrele asa cum suntem delimitati in realitate.
Punctul de vedere al vecinului este in schimb altul si anume sa-l despagubesc ptr. cei 250mp pe care-i pierde fiindca dumnealui are cadastrul in coordonate stereo si eu in locale si al lui este cel bun,nemaicontand ca si eu pierd 160mp si faptul ca el a cumparat cu gard existent (de aproximativ 5 ani).

Va rog sfatuiti-ma URGENT ce sa fac!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 01:29, 18 August 2008
Problema suprapunerii lucrarilor de cadastru se datoreaza proastei organizari a serviciului de avizare a lucrarilor de cadastru din cadrul OCPI . Practic daca prima lucrare de cadastru efectuata acolo a stabilit in teren si pe plan anumite puncte de coordonate , de acele puncte trebuia sa tina seama toti executantii lucrarilor de cadastru ulterioare. Ba mai mult decat atat daca in teren sa gasea acel gard acesta trebuia evidentiat ca atare pe oricare din lucrarile efectuate acolo de catre executantii lucrarilor . In situatia in care hotarele se suprapuneau inspectorul OCPI care verifica lucrarile ulterioare nu avea voie sa avizeze a doua lucrare cat timp hotarul acesteia se situa in proprietatea altcuiva care o declarase anterior. Solutia era fie revizuirea cu acordul tuturor partilor si rectificarea erorilor fie renuntarea la diferenta de suprafata corespunzatoare suprapunerii iar in lipsa acordului partilor indrumarea acestora la instanta in vederea granituirii.
V7A7 a scris:

Credeti ca intr-un eventual proces ma va ajuta faptul ca exista un gard in momentul achizitiei terenului de catre vecinul meu,gard construit de cel care i-a vandut,si care nu respecta nici unul din cadastre(adica eu pierd 160mp si vecinul 210mp) gard care a fost luat de bun in momentul inceperii constructiei si de care am aflat ca sunt probleme numai in momentul solicitarii intabularii.Mentionez ca terenul pierdut de mine si vecin se pierde in van adica nu il pierde unul si-l castiga celalalt.




da va va ajuta !!!
Actiunea in granituire presupune, ca situatie premisa, inexistenta semnelor exterioare de hotar intre doua (sau mai multe) parcele. De vreme ce exista un gard ce sens ar avea sa-l chemati in judecata pe vecin pentru a granitui o proprietate care este deja granituita (art. 584 Cod civ.) si ingradita (art. 585 C civ.) ?
Solutia nu este actiunea in granituire pentru ca din cate am inteles dumneavoastra urmariti in acest moment un singur lucru: sa va intabulati constructia, iar motivul pentru care nu puteti face acest lucur este ca suprafata de teren apare ca fiind cu 160 de mp mai mare decat in realitate. Pentru a modifica suprafata la dimensiunile reale aveti nevoie de documentatie cadastrala si de o declaratie pe care trebuie sa o dati in fata notarului (art. 26 lit. b din Regulamentul arpobat prin Ordinul 634/2006 a Dir ge. ANCPI) si prin care sa aratati ca sunteti de acord cu micsorarea suprafetei. Dupa aceasta va puteti intabula constructia. Nu aveti nevoie de acordul vecinilor si nici de un proces pentru a face aceste doua operatii.
Daca vecinul vrea sa va dea in judecata pentru cei 250 mp, e problema lui, ramane de vazut cum va dovedi imprejurarea ca cei 250 mp care-i lipsesc se afla tocmai la dumneavoastra, pentru ca simplul fapt ca-i lipsesc 250 mp nu justifica, in opinia mea, chemarea dumneavoastra in judecata.
adi_tabora are dreptate (salut adi!) cei de la OCPI sunt #-o . De fapt va rog sa observati ca eventualul litigiu s-a nascut din neglijenta (este un eufemism, desigur) lor. Cred ca decat sa-l chemati in garantie pe vanzator, care s-a increzut si el (ca atatia altii) in cadastru mai bine o faceti cu inspectorul OCPI. Daca nu e prea departe ma angajez pro bono ;)
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Va multumesc f.f.mult ptr.interesul pe care-l aratati vis-a-vis de aceasta problema.

Revin un pic asupra problemei.

1.S-a sesizat suprapunerea de cadastre in momentul solicitarii intabularii.
2.Vecinul cu care exista suprapunerea are cadastru in stereo,eu in locale,al lui este facut primul(date aflate recent).
3.Suprapunerea este de 410m pe care o desparte gardul construit de el (de fapt de cel care i-a vandut lui) in doua 250mp ai lui la mine si 160mp ai mei la el.
4.El cand a cumparat, a cumparat cu gard pus (am fotografii de la un evaluator).
5.Cei de la intabulare au cerut sa avem declaratii date si eu si vecinul ca renutam la suprafetele de teren respective.
6.Vecinul cand a aflat ca pierde mai mult ca mine (cu 90mp) mi-a solicitat o suma de bani f.mare pentru a-mi da aceasta declaratie,adica vrea sa-mi vanda cei 250mp care sunt pierduti de el.
7.Se vede clar ca vecinul profita de faptul ca eu am nevoie urgenta de intabulare(constructia este facuta cu credit si banca solicita acest lucru).
8.Sunt pus in situatia delicata(si disperata totodata) de a-i da acesti bani,pe care nu stiu daca i-ar mai fi cerut in cazul in care el ar fi avut nevoie sa intabuleze o eventuala constructie .
Nu aveti nevoie de acordul vecinului ca sa va micsorati suprafata! Chestiunea ca cei de la OCPI va cer ambilor declaratii este o magarie, respectiv repararea unei erori savarsite de ei pe banii dumneavoastra. Mai simplu, ei va refuza intabularea pana cand vecinul nu renunta si el la suprafata pentru ca dumneavoastra, fortat de imprejurari, sa-i dati bani acestuia iar cei de la OCPI sa-si rezolve greseala. Practic, insa nelegal.
Aveti doua cai:
1. Va platiti vecinul pentru eroarea OCPI. Toata lumea multumita, cu exceptia dumneavoastra.
2. Cereti intabularea, dupa cum am aratat (la BCPI) ei o resping (probabil) iar dumneavostra faceti plangere la Judecatorie si (probabil) veti castiga. Din pacate pe ei nu-i puteti pune la cheltuieli de judecata (ca asa a hotarat Inalta Curte de C si J).
Daca spuneti ca aceasta e nedreptate, va amintesc ca pana nu ati apelat la instanta de judecata nu puteti sa spuneti ca justitia nu-si face treaba.

Alte discuții în legătură

Cadastru dumitrescumaria dumitrescumaria Am semnat un ”Proces -verbal de vecinatate unui vecin pentru un teren intravilan care si-a intocmit uncadastru si cand am vrut si eu sa-mi reinnoiesc ... (vezi toată discuția)
Rectificare act de mostenitor gabitza1007 gabitza1007 buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut in mod eronat ramonadeaconescu ramonadeaconescu Bunicii au un teren de 10000 mp si a cerut la primarie masurarea lui pt a face gard.Dupa masurarea terenului de catre primarie a rezultat mai putin teren ... (vezi toată discuția)