avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma da in judecata pentru niste bani daruiti.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma da in judecata pentru niste bani daruiti.

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.acum 2 ani jumatate tatal meu vitreg mi-a dat suma de 8 mii euro in apropierea zilei mele de nastere.A facut acest gest cu ocazia vanzarii unui apartament de 2 camere.Mentionez ca nu am cerut acesti bani,ei fiind o donatie din partea lui de buna voie si nesilit de nimeni.Acum,este in divort cu mama mea si m-a amenintat cum ca ma da in judecata pt ca mi-a dat acei 8 mii de euro.Este posibil sa faca asa ceva?are voie din moment ce singur mi-a daruit acea suma de bani?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Elena28 , utilizator 14:54, 28 Iulie 2011
Fiind vorba despre un ,,dar manual,, , ca varietate a donatiei, nu era necesara un inscris , aceasta modalitate de a darui nefiind supusa conditiilor de forma pentru o donatie de bunuri imobile, forma autentica, si nici formei scrise ca o conditie de validitate, ci, eventual, intocmirea unui inscris ar fi avut rolul de a face dovada conventiei .
De vreme ce a existat acordul de vointe al partilor si avut loc remiterea bunului ( banilor), conventia a fost inchiata valabil si , fiind vorba despre o varietate a donatiei, se aplica regulile ce privesc irevocabilitatea donatiilor(Principiul irevocabilitatii donatiilor, conform caruia, liberalitatile intre vii sunt, prin esenta lor irevocabile.)
Aceasta irevocabilitate este reglementata prin texte speciale (art.801 si 822-824 C.civ.), care actioneaza descurajant pentru donator si contribuie la siguranta circuitului civil, nu este cea prevazuta pentru toate contractele (art.969 C.civ.) si care rezulta din principiul ca, o data incheiat, contractul are forta obligatorie intre partile contractante (este "legea partilor") si nu poate fi revocat (desfacut, desfiintat sau modificat) prin vointa uneia dintre ele (irevocabilitate de gradul I). Forta obligatorie a oricarui contract actioneaza si in cazul contractului de donatie, in sensul ca -odata incheiat - nu poate fi desfiintat prin vointa uneia dintre parti, fie si donatarul.

Irevocabilitatea donatiilor are un caracter special, particular, mai accentual decat forta obligatorie a oricarui contract, in sensul ca in materie de donatii (indiferent daca s-au realizat in forma autentica, deghizata, indirecta sau dar manual) irevocabilitatea priveste nu numai efectele, ci insasi esenta contractului
@emma Intradevar, exista acesta forma de donatie, dar manual, ca o creatia jurisprudentala romaneasca. In Spania validitatea donatiile care nu sunt bonuri imobile fara scrisuri este regimen normal de a dona, adica nu este conditionat la o forma scrisa. Dar codul civil roman nu zice asa ceva. Nici tradarea, traditiunea, in opinia mea, ca forma de dovandirea proprietatea este incadrarea corecta a acestui caz, adica art. 644 ce este cu totul altceva (ratificarea sau implinirea contractul perfectionat prin vointa partilor). Cu tot, respectand creatia jurisprudentiala ca izvorul de drept , si fiind incredibile ce ar fi necesar o titlu pentru a dona un mobil la altcineva, sunt de acord cu interpretarea contra legem a acestuia institutia. Mai mult, toti suntem daruiti de Natura si asta se ne a dat gratuit si fara titlu. :-)
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Tot ceea ce nu este interzis, este permis.

Alberto Kurtyan
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Donatia s-a facut prin banca.Din cate stiu eu se scrie cand faci o plata ce reprezinta acea suma de bani,asa ca si in cazul meu banuiesc ca scrie ce reprezinta banii respectivi.O sa cer la banca detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare act de donatie gaby80 gaby80 Buna ziua, Am o mare nelamurire, si anume: am primit de la socrii prin act de donatie eu si sotia (fiica lor) 50% dintr-un imobil cu teren. In contr. de ... (vezi toată discuția)
Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? pe o anumită ... radan8 radan8 Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o anumită perioadă de timp (e.g. pe an/lună) sau pe tranzacție? De la o anumită persoană sau 25.000 / ... (vezi toată discuția)
Lamurire-partaj KARINA73 KARINA73 Buna ziua, as avea nevoie de o parere pertinenta in urmatorul caz de partaj:apartament proprietate comuna. In contractul de vanzare-cumparare se specifica ... (vezi toată discuția)