avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca pe o perioada determinata si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca pe o perioada determinata si incetarea contractului chiar daca angajata e in concediu maternal

Revin
1.Se pare ca dupa ce am primit cu greu prima de nastere de la angajator, in momentul in care m-a dus sa-mi ridic banii mi s-a inmanat si o hartie prin care ma instiintau ca,datorita faptului ca in data de 06.08.2008 se termina perioada contractuala nu mai imi prelungesc contractul de munca si doresc sa incheiem orice colaborare. I-am intrebat daca este legal ce fac si mi-au zis ca da Cf C.Muncii art 56.
Ce spuneti, daca sunt in concediu de crestere a copilului au voie sa ma dea afara, sa incheie contractul de munca daca a fost pe o perioada determinata, iar acea perioada a expirat?

2.Si inca ceva, daca eu am lucrat doar 8 luni, si inainte am cotizat la CAS (3 luni, deoarece m-am mutata din localitate), ai nu iau banii pt cresterea copilului, se considera ca sunt in concediu de cresterrea copilului, sau nu? Adik daca nu ar incheia contractul de munca, mi-ar merge vechimea?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 8 August 2008
Potrivit art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Pe perioada C.i.C. , contractul dvs de munca este suspendat - art.51 lit.a C.mun.
Concediul de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la doi ani nu este separat de indemnizatia aferenta. Adica nu puteti sa luati bani acestia fara sa fiti in cic si nu puteti fi in cic fara sa luati si banii aferenti.
In momentul intrarii in concediu pentru crestere si ingrijire copil in varsta de pana la doi (cic) contractul individual de munca este suspendat, dar perioada se considera stagiu de cotizare sau cum multe persoane spun "vechimea in munca"
Este considerata vechime in munca si nu stagiu de cotizare - art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005
nikol.ilea a scris:

Concediul de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la doi ani nu este separat de indemnizatia aferenta. Adica nu puteti sa luati bani acestia fara sa fiti in cic si nu puteti fi in cic fara sa luati si banii aferenti.

M-ati ametit de tot.Eu nu voi lua bani deoarece am doar 8 luni consecutiev de venit impozabil, si de aceea intrebam ce inseamna asta ca sunt sau nu in concediu, sau si ca sa fi in concediu de cresterea copilului trebuie sa ai tot 12 luni consecutive...Deci daca stau acasa fara sa primesc indemnizatia se conside ca sunt in CIC si-mi merge vechimea sau nu?!
Concediu crestere copil presupune un dosar depus la primarie, o aprobare, si o indemnizatie. Neindeplinind conditia de stagiu de cotizare, nu puteti beneficia de acest concediu. Deci...acum sunteti doar casnica (adica nu aveti nici vechime in munca, nici stagiu de cotizare).

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil-vechime in munca cocuta1973 cocuta1973 Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani se considera sau nu vechime in munca ( pt calcul spor vechime)?? (vezi toată discuția)
Nelamurire amy83 amy83 Nu am carte de munca si mi-am incheiat un contract cu casa de pensii si asigurari sociale, prin care voi plati lunar 29% din salariul minim pe economie (adica ... (vezi toată discuția)
Vechime la pensie aurorajulea aurorajulea IN VEDEREA CALCULARII VECHIMII LA PENSIE SE IA IN CONSIDERARE SI CONCEDIUL DE CRESTERE COPIL? ANII CARE AU INTRERUPERI(FARA CONTINUITATE INTRE ANGAJARI, DE O ... (vezi toată discuția)