avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita hotarare privind constatarea unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita hotarare privind constatarea unui drept de creanta

Buna ziua, dosar civil,hotarare definitiva si irevocabila data astfel: "Constata dreptul de creanta....." si nu obliga la plata dreptului de creanta.....
In acest caz,executorul judecatoresc ce face???
1.nu poate face nimic pentru ca Instanta constata ca exista acest drept de creanta fara a obliga partea la plata;
2.traduce acest drept de creanta prin "obligativitatea platirii lui"?

Pentru mai multe lamuriri,partea a ridicat pretentii la inceputul procesului si ulterior a renuntat la aceste pretentii,instanta de fond neluand in seama aceasta renuntare.S-a ajuns la recurs,moment in care Instanta de recurs modifica hotararea in sensul ca scrie:"Constata dreptul de creanta..."

Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 15:55, 25 Iulie 2011
Buna intrebare...

Aici ar trebui sa intervina un domn/doamna"executor judecatoresc" si sa ne lamureasca ce/cum au procedat dansii, in astfel de situatii.

O sa radeti dar...ma gandesc ca ati putea formula o "somatie de plata", in situatia respingerii de catre instanta a inceperii executarii silite.

Prin urmare, cam aceasta ar fi, teoretic, procedura: solicitati instantei investirea cu formula executorie a hotararilor (fond/recurs), apoi, daca reusiti, mergeti cu acel titlu executoriu la un executor judecatoresc si solicitati inceperea executarii silite (in caz ca debitorul nu doreste/refuza executarea de bunavoie a obligatiei/dreptului de creanta constatat).

Daca instanta respinge cererea de incuviintare a executarii silite si este apoi respins si recursul impotriva acelei incheieri (in caz ca formulati calea de atac), in functie de motivarile in fapt/drept ale acelor instante, veti sti ce veti avea de facut.:)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretentii getuta getuta Actiune in pretentii impotriva debitorului este acelasi lucru cu introducerea actiunii: plangere impotriva refuzului executorului jud. de a continua ... (vezi toată discuția)
Punere in executare hotarare definitiva amuri amuri Buna seara! Am o hotarare definitiva si vreau sa o investesc cu titlu executoriu. Doresc sa stiu daca este obligatoriu sau nu ca aceasta hotarare ... (vezi toată discuția)
Deschiderea unui alt dosar de executare silită,la un alt executor ... ghita_28 ghita_28 Deschiderea unui alt dosar de executare silită,la un alt executor după ce a fost respinsă o Incuvintare executare silită, ce a rămas definitiva prin ... (vezi toată discuția)