Buna ziua,
În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca persoana beneficiara de ultimul testament n'a putut prezenta probe de acceptare a succesiunii si în consecinta nu a putut beneficia de mostenirea respectiva. In acest caz primul testament ar putea fi luat în consideratie? multumiri
Ambele testamente sunt de tip legat universal. Dupa deces nu a fost declarata succesiunea la notariat (prin neglijenta!) si probele de acceptare tacita nu au fost considerate ca suficiente de catre instanta. Mostenitorul colateral a avut castig de cauza si a eliminat mostenitorul testamentar (sotia supravietuitoare)
...inteleg ca sotia supravietuitoare nu si-a exercitat dreptul de a accepta succesiunea nici legala nici testamentara in termenul legal...in acest caz daca colateralul a acceptat in termen succesiunea e mostenitor...
Nu precizati daca este vorba de legat cu titlu particular sau nu. In caz afirmativ, dreptul de optiune succesorala cu privire la legatul cu titlu particular se exercita in termenul general de prescriprie de 3 ani si nu de 6 luni(art.3 decretul 167/1958).Ar fi bine sa va vada un avocat actele.
Partaj succesoral
ion01
Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)