avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintegrarea salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintegrarea salariatului

Pe scurt...
S-a emis decizie de desfiintare a postului, s-a emis instiintarea de preaviz... Nu au fost contestate de catre salariat.
La incetarea preavizului (suspendat de multe ori - concedii medicale) angajatorul emite o noua decizie "incepand cu data X- data expirarii termenului de preaviz, inceteaza CIM a salariatului Y.." Decizia asta e contestata de salariat si instanta dispune reintegrarea #-o Dupa primirea sentintei ii fac Adresa salariatului "in 5 zile de la primirea prezentei sa va prezentati pt reintegrare..." Salariatul imi trimite o adeverinta medicala de incapacitate pt o anume perioada si o adresa prin care, printre altele, ma acuza ca fac doar cereri formale de angajare si ca de fapt n-as vrea sa o reangajez (o fi medium de stie...)si ca "odata cu ameliorarea starii de sanatate ma va informa data cu care se va prezenta la societate":-/
Cu putine zile inainte de expirarea perioadei de incapacitate mentionata in adeverinta medicala imi trimite o noua Adresa prin care ma anunta ca "este necesara organizarea unei intalniri la sediul societatii pt clarificari" si propune ca data intalnirii sa fie in 10 zile de la data expirarii perioadei de incapacitate.
Ii trimit o noua adresa (manat de ganduri bune... sentinta spune ca ii voi plati drepturile pana la reintegrarea efectiva... or salariatul ma plimba si eu sunt obligat sa-i achit salariile... X-( ) prin care o anunt ca il astept in ziua imediat urmatoare expirarii perioadei de incapacitate...
N-a venit nici atunci, nici in ziua propusa de el... Intre timp REINTEGRAREA EFECTIVA nu se realizeaza, salariile se aduna si eu nu stiu ce sa mai fac... Sfaturi? :-/ Comisie disciplinara pt neprezentare la locul de munca? O noua concediere? :O#-o:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 9 Mai 2011
Te cred si-mi cer scuze. Dar daca ai urmat procedurile legale cum a castigat in instanta? A existat program de restucturare,i-ai dat toate drepturile , cum de a castigat in instanta?
Si in cazul contestarii deciziei de concediere prin desfiintarea postului , salariatul are sorti de izbanda. Deoarece desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă. Codul muncii nu permite incetarea c.i.m prin vointa unilaterala a angajatorului pentru motive invocate arbitrar sau in mod abuziv, astfel incat prin asemenea masuri sa poate fi ingradit exercitiul dreputului la munca.
Mai prezinta interes acest subiect? Jurisprudenta este destul de "saraca", eu ma confrunt acum cu urmatoarea situatie:

Salariatul a obtinut reintegrarea in functie si plata salariului pana la aceasta data. Nu s-a prezentat la locul de munca, nu a trimis nicio cerere in scris, societatea i-a facut decizie de suspendare in baza art. 51 alin. 2 si a trimis, dupa aproape 5 luni, notificare sa se prezinte pentru clarificari. A primit-o, nu a raspuns, in schimb a venit acum, dupa 1 an 1/2 de la ramanerea irevocabila a deciziei, sa ceara "executarea intocmai a hotararii" =D> Evident, amenintand cu plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti. :D Cine citeste insa art. 351 din C.penal isi da seama ca e ridicol, in aceasta situatie.

Daca nu isi revine si nu vrea o solutionare amiabila si echitabila, eu voi proceda la:
- cercetare disciplinara (poate explica "omisiunea" de a veni timp de mai bine de 1 an - hotararea fiind la fel de de obligatorie si pentru el!)
- contestatie la executare pentru drepturile solicitate de la ramanerea irevocabila a hotararii si pana in prezent - intemeiata pe absenta prestatiei (esentiala pentru un raport de munca) si abuzul evident de drept (din pacate, lipsa bunului simt si rea-credinta nu se pedepseste penal!)
- in ultima instanta, raspuns prin plangere penala pentru denunt calomnios la o eventuala plangere gratuita pentru nerespectare a hotararii judecatoresti
1. Angajatorul a emis decizia de reintegrare, daca fostul angajat nu a solicitat acest lucru ?

2. Hotararea judecatoreasca poate fi pusa in executare si de bunavoie de catre anagajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintegrare salariat girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X a fost angajat la societatea noastra dar a fost concediat. Ne-a actionat in instanta si a obtinut hotarare favorabila, reincadrarea pe post plus salariile ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara a cim mario-palade mario-palade Buna ziua. Starea de fapt: a existat un litigiu de munca prin care s-a dispus anularea deciziei de concediere a unui salariat pe motive care nu tin de ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre judecatoreasca dumi32 dumi32 Buna seara, as dori sa va prezint următoarea speta si poate mă puteți ajuta cu niște răspunsuri, o salariata a fost data afara in urma ... (vezi toată discuția)