bua ziua
as vrea si eu sa stiu daca seful de scara nu tb sa fie trecut la plata intretinerii?(la mine pe scara in familia d-lui sunt 3 persoane iar la asociatie sunt trecute 2).
Sunt platiti?ma gandesc ca tb sa aiba si indatoriri
Va multumesc
Discutam aici daca este legal sau nu.Daca asteptam sa faca seful de scara curatenie,sa puna becuri sau sa mature o sa ne manance gandacii.E de inteles la o scara in care locuiesc batrani sau persoane cu handicap.Daca se arde becul in casa cine il schimba?Chemam seful de scara?
nici "instalatorul blocului" nu exista ca functie in legea 230 ... si totusi sint nenumarate blocuri care au asa ceva
daca intr-o adunare generala legal constituita s-a decis ca fiecare scara sa aibe un sef de scara (remunerat sau nu) si nu este contestata in instanta in termenul legal de 45 de zile, acea decizie devine lege pentru asociatie si se aplica in consecinta si doar o decizie contrara a unei alte sedinte legal constituite a adunarii generale mai poate anula acea decizie.
Indeobste seful de scara este o persoana aleasa de comun acord intre locatarii scarii si comitet sau presedinte, care poate fi remunerat pe baza de contract de mandat si care se poate numi intendent. I se pot atribui activitati cu caracter gospodaresc care sa lipseasca din atributiile administratorului.
Daca nu este remunerat, pentru ca nu are asa de multe activitati de indeplinit, ci doar cateva, el poate fi rasplatit pentru acestea cu diverse "inlesniri" la plata intretinerii, inlesniri prevazute in contractul de mandat, ca si indemnizatia.
Se dovedeste din ce in ce mai des, sau poate noi aflam acum mai des, ca asociatiile simt nevoia de o persoana "buna la toate" si care contra unei sume modice sau compensatii la intretinere sa faca o multime de lucruri pe care, altfel, locatarii nu vor, nu pot, nu-i intereseaza, sa le faca. Cei care renunta la serviciile unui asemenea "sef de scara" - a carei denumire se poate schimba cu intendent ca sa aiba un corespondent din COR - rau fac!
Instalatorul este o persoana angajata, ca si electricianul, ca si avocatul, daca asociatia isi poate permite.
@elga50 a adus discutia acestui topic exact la ceea ce eu as fi vrut sa zic, la un moment dat, insa am observat ca mai multa lume nu agreeaza aceasta notiune de sef de scara, ca nu este in COR, ca de fapt ce face el, ca se calaca pe picioare cu administratorul...
Pentru mine, traitor la bloc de peste 40 de ani, in toata aceasta perioada am avut ocazia sa cunosc o multime de astfel de oameni care, mai mult pe nimica indeplinesc aceasta munca, la bloc, langa bloc, la subsol si peste tot unde este nevoie de o ”mana de om” pentru a interveni acolo unde majoritatea dintre noi nici cu gandul nu am face-o.
Daca ne lasam in grija administratorului, care-si face si el treaba asa cum este platit - de obicei prost, apoi asa o sa arate si blocul, scara... El, gospodarul ”vede” , anticipeaza inaintea tuturor situatii pe care, asa cum spuneam, noi celalti nici nu le observam...
Concret, la noi acesti oameni sunt alesi in sedintele de casa scarii (avem 19 scari) in asa-zisul comitet de scara, format din 3-4 persoane dintre care se alege persoana care sa conduca acel comitet - deci seful de scara si da, hotarat in AG a proprietarilor, ca rasplata a responsabilitatilor sale, este scazut cu 1 persoana din evidenta persoanelor curente, in fiecare luna (cam 10 lei ).
Am intalnit o situatie si mai practica, persoanei in cauza i se scad 5 mc apa rece din consumul familiei sale...
Daca ma intrebati pe mine, eu sunt pentru functionarea cu un asemenea om, dar asa cum spunea cineva mai sus, acesta sa-si faca datoria cum trebuie, nu asa, sa fie numai cu numele si sa mai si beneficieze de anumite inlesniri!