avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiunea de partaj succesoral este prescriptibila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiunea de partaj succesoral este prescriptibila?

Sunt doi mostenitori in aceasta speta. Interesul unuia din ei este ca sa isi ceara dreptul la mostenire, nu imediat, ci dupa cativa ani. Poate introduce acesta actiunea de partaj succesoral, in instanta, chiar si la cativa ani dupa moartea celui dupa care mosteneste? Deci este sau nu prescriptibila actiunea de partaj succesoral? Si daca da, care ar fi termenul?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:00, 27 Iulie 2011
declaratia de acceptare a succesiunii trebuie sa o dati personal in fata notarului.
Laurentiu_Andronic a scris:

Si declaratia ar putea sa o dea un imputernicit al meu (fiindca eu nu sunt in tara)? O poate da la orice Notariat, nu numai la cel din circumscriptia ultimului domiciliu al defunctului? Iar taxa pe transfer de proprietate, ce semnifica si cum se stabileste?


Trebuie sa dati declaratia dvs (recomandat sub beneficiu de inventar) in fata notarului. O puteti da si la Ambasada ori consulatul Romaniei din tara unde sunteti.
Taxa se aplica daca faceti dezbaterea dupa 2 ani si este de 1% din mostenire care se duce la stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristi_munteanu cristi_munteanu Exista vreun termen de introducere a dezbaterii mostenirii. E valabila in acest caz uzucapiunea pentru sotul supravietuitor fata de ceilalti mostenitori? (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)