Vreau sa imi construiesc pe terenul meu un imobil p+2+m. Am obtinut autorizatia de construire si am o mica mare nelamurire!
Am un acord de la vecinul meu, precum ca imi da voie sa construiesc la o distanta de 2 m (intre constructie si limita de proprietate).
limita de proprietate am identificat-o... gardul.. mai exact mijlocul gardului, axul stalpului de gard... dar constructia? La etajul 1 si 2 am balcoane iesite in consola inspre vecin de 1,10m. La partier nu am nmici un balcon. Se considera 2 m " de la constructie" adica de la la zid (structura de rezistenta)? sau de la marginea exterioara a balconului?
Mai concret, masor 2 metri de la balcon la gard? sau de la zid la gard? multumesc anticipat.
Da, interpretarea ta cu privire la art 612 si 613 cid civil este corecta. Exista un model pentru acel acord al vecinului cu privire la constructie dar in opinia mea este riscant sa edifici astfel constructia. Daca obtii acel acord consider ca nu ar exista motiv sa nu obtii autorizatie de construire dar nu se stie avand in vedere ca intotdeauna trebuie sa tii cont de regulamentul de urbanism aplicat pe plan local.
Modelul de acord nu este tip imbraca pur si simplu forma unei declaratii prin care proprietarul (sau ambii daca sunt soti ori coproprietari) se prezinta la un notar public si declara: " in calitate de proprietari ai imobilului situat in ...localitate, strada, nr, judet compus din teren si constructie suntem de acord ca XZ, cetatean roman, sa edifice o constructie cu destinatie de locuinta avand un regim de inaltime de P+..... in urmatoarele conditii:..........precizezi conditiile---------
Subsemnatul ...., in calitate de vecin limitrof sunt de acord ca in temeiul prezentului acord proprietarul imobilului situat in .....localitate, strada si numar..compus din teren in suprafata de .....si ...constructie (daca ai) judet .... sa obtina de la Primaria ....Autorizatie de construire.
Ferestrele de aerisire nu sunt de vedere dar repet exista restrictii impuse si prin hotarari de consiliul local
Aceste lucruri teoretic trebuie sa fie cunoscute de catre arhitectul angajat de tine. Si atentie la CUT -cota de utilizare a terenului stabilita prin certificat de urbanism sa nu fie nevoie sa obtii mai intai PUZ (plan urbanistic zonal)
Succes
Am facut o descoperire socanta pentru mine. Pe scurt....
Am cumparat un teren intravilan agricol ca facand parte dintr-un lot cu 10 parcele dispuse in linie, toate la dimensiunile de 15 m latime. Cand a aparut PUZ-ul, in plan au fost prinse doar 8 parcele la 15 m latime 1 de 26 m latime si un drum cu o latime de 4, adaugat la cel deja existent de 4m, rezultand cf. PUZ-ului, 8 parcele identice cu 8 proprietari una de 26 m cu 2 proprietari si un drum de acces de 8 m. Problema este ca eu am parcela la capat, la drumul care tocmai s-a largit si cei 4 m trebuie luati de la mine. In situatia aceasta, in PUZ figurand o singura parcela dar cu doi proprietari cu suprafete foste egale, exista vreo solutie ca cei 4 m sa fie cedati in mod egal? Adica eu cedez cei 4 m la latura drumului, dar trec cu 2 m pe "latimea" vecinului si sa ramanem amandoi cu latimele de 13 m fiecare. Bineinteles ca vecinul nu e de acord, dar eu cum pot recupera jumatatea? Cui sa cer socoteala?
Nu am stiut niciunul dintre noi de chestia asta pana cand am solicitat baza retragerilor pentru proiectarea unei constructii si am vazut ca nu ma incadrez in limite. Abia acum a vazut PUZ-ul care iesise la un an dupa cumpararea terenului