As dori sa aflu, in cazul in care mi s-ar dona o casa de catre o doamna, care la momentul respectiv se afla in concubinaj cu o alta persoana si mai are si un copil din prima casatorie, cine poate ataca donatia?
De asemenea mentionez ca concubinul are si el la randului copii.
Va multumesc !
Am uitat sa precizez, daca doamna isi oficiaza relatia cu concubinul, ce se intampla in acest caz ?
Concubinajul nu este reglementat in legislatie romana.Astfel ,nici concubinul, nici copii acestuia nu pot ataca donatia.
In schimb, ea poate fi atacata de catre copilul donatorului daca reprezinta o liberalitate excesiva,in sensul ca ar depasi cotitatea dispunibila ,fiindu-i atacat dreptul sau de mostenitor.
in aceasta situatie speciala copilul donatorului poate ataca donatia.
Un mod specific de desfiintare a contractelor de donatie este revocarea. Aceasta intervine insa numai pentru cazuri limitativ prevazute de lege, respectiv:
donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;
ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);
predecesul donatarului(in cazul in care donatarul moare inaintea donatorului);
nasterea unui copil posterior donatiei (donatia se revoca in cazul in care donatorul nu avea nici un copil in momentul incheierii contractului si posterior i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei);
donatia intre soti (orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila)
In cazul in care, familia donatara nu si-a executat sarcinile asumate prin contractul autentificat, puteti formula actiune de revocare a actului de donatie pentru neindeplinirea sarcinii intretinerii.
donatia se mai poate pierde si in cazul in care donatorul face, naste un copil. toate rudele pot contesta donatia. eu te sfatuiesc sa alegi alta optiune. un contract de vanzare cumparare fictiv este cea mai buna solutie.
As dori sa aflu, in cazul in care mi s-ar dona o casa de catre o doamna, care la momentul respectiv se afla in concubinaj cu o alta persoana si mai are si un copil din prima casatorie, cine poate ataca donatia?
De asemenea mentionez ca concubinul are si el la randului copii.
Va multumesc !
Am uitat sa precizez, daca doamna oficiaza relatia cu concubinul ce se intampla, in acest caz.
Justitie
m.stef
am cedat cu act de donatie partea mostenita de la tata eu neavand unde sa stau casa parintilor nefiind locuita m-am mutat acolo si el mi-a cerut acest act ... (vezi toată discuția)