avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

As dori sa aflu, in cazul in care mi s-ar dona o casa de catre o doamna, care la momentul respectiv se afla in concubinaj cu o alta persoana si mai are si un copil din prima casatorie, cine poate ataca donatia?
De asemenea mentionez ca concubinul are si el la randului copii.
Va multumesc !
Am uitat sa precizez, daca doamna isi oficiaza relatia cu concubinul, ce se intampla in acest caz ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
nik1a, utilizator
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 12:20, 15 August 2008
Concubinajul nu este reglementat in legislatie romana.Astfel ,nici concubinul, nici copii acestuia nu pot ataca donatia.
In schimb, ea poate fi atacata de catre copilul donatorului daca reprezinta o liberalitate excesiva,in sensul ca ar depasi cotitatea dispunibila ,fiindu-i atacat dreptul sau de mostenitor.
in aceasta situatie speciala copilul donatorului poate ataca donatia.
Un mod specific de desfiintare a contractelor de donatie este revocarea. Aceasta intervine insa numai pentru cazuri limitativ prevazute de lege, respectiv:
donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;
ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);
predecesul donatarului(in cazul in care donatarul moare inaintea donatorului);
nasterea unui copil posterior donatiei (donatia se revoca in cazul in care donatorul nu avea nici un copil in momentul incheierii contractului si posterior i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei);
donatia intre soti (orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila)
In cazul in care, familia donatara nu si-a executat sarcinile asumate prin contractul autentificat, puteti formula actiune de revocare a actului de donatie pentru neindeplinirea sarcinii intretinerii.
donatia se mai poate pierde si in cazul in care donatorul face, naste un copil. toate rudele pot contesta donatia. eu te sfatuiesc sa alegi alta optiune. un contract de vanzare cumparare fictiv este cea mai buna solutie.
sm23 a scris:
donatia se mai poate pierde si in cazul in care donatorul face, naste un copil. toate rudele pot contesta donatia.


Donatia se poate revoca pentru survenienta de copil NUMAI de catre donator si NUMAI daca e vorba de survenirea PRIMULUI copil!


nik1a a scris:
o doamna, care [...] are si un copil din prima casatorie
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
ContSters20980, utilizator
nik1a a scris:

As dori sa aflu, in cazul in care mi s-ar dona o casa de catre o doamna, care la momentul respectiv se afla in concubinaj cu o alta persoana si mai are si un copil din prima casatorie, cine poate ataca donatia?
De asemenea mentionez ca concubinul are si el la randului copii.
Va multumesc !

Am uitat sa precizez, daca doamna oficiaza relatia cu concubinul ce se intampla, in acest caz.

Alte discuții în legătură

Justitie m.stef m.stef am cedat cu act de donatie partea mostenita de la tata eu neavand unde sa stau casa parintilor nefiind locuita m-am mutat acolo si el mi-a cerut acest act ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de habitatie viagera catalyna catalyna Buna seara! Am o nelamurire. Tocmai am citit pe acest forum ca actul de donatie poate fi revocat si ...se contrazice cu ceea ce stiam. Sotul meu are un ... (vezi toată discuția)
Contestare act de donatie Lily2012 Lily2012 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la posibilitatea ca un act de donatie sa fie contestat. Suntem 2 frati, iar parintii mei doresc sa ... (vezi toată discuția)