avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... injurii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

injurii

am adus injurii unui politist deoarece m-a tras din masina mea personala unde dormeam,eu m-am speriat si de aceea am reactionat asa.,ce pot pati?el mi-a facut dosar?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 01:00, 12 August 2011
Sfidarea organelor judiciare

Art. 272^1. - Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei.

Incercati sa va amintiti exact ce ati spus in acea seara si vedeti daca fapta dvs se incadreaza in acest articol.:)
Olimpia, înjurăturile la adresa unui organ judiciar pot fi calificate drept cuvinte insultătoare, ceea ce s-ar încadra în cerinţele normei de incriminare.
Se va avea în vedere, cred eu, ca crcumstanţă atenuantă, împrejurarea că faptuitorul se afla în stare de ebrietate.

Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala




Totuşi, dragi colegi, cum vi se pare formularea acestui paragraf din text? B-)Partea bolduită , vreau să spun .
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
De aceea am si continuat discutia si am dat acest text de lege, pt ca domnul stie ce anume a spus in acel moment si sa vada daca se incadreaza.
Totusi sa nu fim atat de drastici si sa consideram ca orice injurie adresata acum unui organ va constitui infractiune si se va deschide dosar penal.
Din punctul meu de vedere , este discutabila o astfel de circumstanta atenuanta(ce a consumului de alcool) pentru ca nu este vorba despre o stare de betie involuntara

Potrivit dispoziţiilor art. 49 alin. (2) C. pen., starea de beţie voluntară completă poate constitui, după caz, o circumstanţă atenuantă sau agravantă.
De altfel , decizia penala nr.2209 /2009 a ICJ -Sectia Penala este relevanta in acest caz

Beţia voluntară preordinată constituie întotdeauna o circumstanţă agravantă, în timp ce beţia voluntară simplă poate constitui o circumstanţă atenuantă, însă numai atunci când este completă, capacitatea persoanei de a înţelege şi de a voi, precum şi de a fi stăpână pe acţiunile sale fiind abolită.

În consecinţă, reţinerea stării de beţie voluntară a făptuitorului, ca circumstanţă atenuantă, nu este justificată în cazul în care, deşi la originea stării de anormalitate psiho-fizică a acestuia în momentul săvârşirii faptei de viol care a avut ca urmare moartea victimei, prevăzută în art. 197 alin. (3) C. pen., s-a aflat acţiunea sa conştientă de consumare a băuturilor alcoolice, starea de beţie voluntară nu a fost completă, ci incompletă, nefiindu-i abolită, ci numai afectată, capacitatea de înţelegere, de stăpânire a propriilor reacţii.




I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 2209 din 11 iunie 2009



Din moment ce nu avem o betie preordinata sau fortuita, ci o betie obisnuita, provocata de placerea de a bea, numai instanta va putea determina caracterul atenuant sau agravant al starii de betie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta vs ultraj Tarzan2012 Tarzan2012 Citind prin codul penal, am constatat ca insulta nu mai este infracțiune conform noii legislații penale, insa ultrajul este prevazut la art.257 C.P. Art. ... (vezi toată discuția)
Asa zisa „sfidare”politai comunitar, claemi claemi [/i]Buna Ziua si va rog,daca puteti sa-mi spuneti si mie in ce lege este prevazuta asemenea aberatie.(adica daca nu vb.cu cineva este sfidare???Pericol ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea procedurii de catre politist poate duce la anularea ... juventus2020 juventus2020 Nerespectarea procedurii de catre politist poate duce la anularea unei amenzi? Concret, am primit o amenda foarte mare (7000 lei) pentru ca beat fiind am ... (vezi toată discuția)