avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act Vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act Vanzare cumparare

Se poate anula un act de vanzare cumparare daca vanzatorul(tatal) ?poate dovedi ca suma stipulata in act de cumparator(fiul)nu a existat si a fost fictiva?.Si daca unul din frati poate deschide proces pentru anularea actului de vanazre cumparare invocand si demonstrand ca cumparatorul nu a dispus de banii respectivi,neavand un venit,cand s-a facut acel act.?
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
mediaset, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 01:22, 8 August 2011
mediaset a scris:

Adica sa inteleg ca la decesul unuia din parinti fratele va trebui cumva sa ne despagubeasca la masa scuccesorala din ce a primit ca vanzare-donatie prin actul ala?

Presupunand ca la data decesului parintilor dv. fratele mai are inca in proprietate acel imobil, si instanta accepta in urma dovezilor ca este o donatie, fratele dv. are obligatia de a introduce imobilul la masa succesorala.

Dar in caz ca il instraineaza intre timp, nu mai puteti face nimic.
@Quartila - nu e chiar asa. daca se dovedeste in instanta ca a fost donatie, la impartirea masei succesorale donatia va intra "virtual" in masa succesorala si se va scadea din partea celui care a primit donatia. poate chiar este posibil sa se ceara sulta pentru bunul donat (parte a lui), doar ca este nevoie de un avocat care isi stie meseria si de multa atentie.

acum, actul de V-C ar putea fi anulat daca se gasesc motive in timpul vietii parintelui (nu vad de ce sa se astepte moartea lui), daca a fost facut sub presiune, etc. dar ma gandesc ca ar fi poate buna o <b>mediere</b> (pentru a se ajunge la un acord in care si cel de-al doilea fiu sa fie "indestulat", sa primeasca si el ceva in timpul vietii), intre cei doi frati si parintele lor, in timpul vietii, decat o actiune in instanta (e mai scurta, nu afecteaza atat partile, samd).

daca problema donatiei apartamentului tine de felul in care e folosit acest bun , poate ar trebui sa va adresati altor institutii/ oameni (de ex daca fratele nu isi vede de viata lui, adresati-va unui psiholog, sa-l consilieze). si, in orice moment trebuie sa nu uitati ca inainte de judecata, o familie ar trebui sa functioneze bazata pe comunicare, pe intelegere, etc. inainte de a se ajunge in instanta. pe acord comun.

o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)