avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare ilegala - la ce riscuri ma expun?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare ilegala - la ce riscuri ma expun?

Buna ziua,

Am si eu nevoie de un sfat juridic in urmatoarea privita: doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala. De jumatate de an incerc sa fac asta pe cale legala si nu reusesc pentru ca este o procedura foarte stufoasa. Pe coloana pe care locuiesc eu, din 10 apartamente, mai sunt bransate 3 la CET (etajul 1 si parter), eu locuind la et 3 nu as afecta incalzirea celorlalti. Toti sunt debransati in jurul meu si iarna este frig in apartament, am mucegai si umezeazala - prin urmare doresc o centrala proprie pe gaz. Am obtinut acordul tuturor vecinilor din bloc, nu am datorii la plata, insa CET-ul ma obliga pt a ma debransa sa fac un proiect de rebalansare hidraulica a blocului - si nu exista aici nicio firma care sa faca acest lucru. Cum pot ei dovedi ca debransarea mea ii afecteaza pe ceilalti - care oricum majoritar sunt debransati - plus ca avem repartitioare si daca le inchid total, e ca si cum m-as debransa, insa asta nu intereseaza pe nimeni.
Prin urmare, am ajuns la concluzia ca singura solutie e sa ma debransez ilegal. Conform legii 325/2006, daca fac acest lucru, cad sub incidenta art. 45 lit b si art 51. Bun, deci daca ma debransez ilegal si platesc amenda, care sunt consecintele? voi mai suporta ceva? voi fi data in judecata? voi fi obligata sa ma rebransez?

Va multumesc si astept un sfat de la Dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 16:09, 25 August 2008
off mihai...nu ai dreptate..daca te ai debransat,,nu tu insuti declari lucrul asta?altfel..platesti in continuare.Si macar la sfarsitul perioadei de livrare caldura tot va trebui sa dai drumul pt a citi si verifica sigiliile repartitoarelor..Si inca un lucru..daca se face verificarea generala...LA TOATE apartamentele,esti obligat sa dai drumul in apartament,conf 230,sau ti se va pune consumul maxim.
O solutie ar fi sa te debransezi,sa trimiti adrese asociatiei ca renunti la ag.termic ca nu ai cu ce l plati,si ca te vei conforma tot 230,ca vei proteja apartamentul.In instanta nu vad cum va castiga ...si...CINE SA AMENDEZE? Drepturile furnizorului de agent termic se opreste la intrarea in bloc la gigacalorimetru.In rest este treaba asociatiei.Si chiar daca unele articole dicteaza amendarea,nu vad cum pot fi obligat la un servici pe care tre sa l platesc.
Relatia intre asociatie si termoficare se deruleaza in jurul gigacalorimetrului.
Doar daca nu exista.desi din 2007 e obligatoriu,gigacalorimetrula bloc,scara...cum era inainte si se platea pe suprafata radianta fara repartitoare.Si ca o propunere...poti functiona cu ambele sisteme de incalzire..avand ..mai multe calorifere,dai citirile la repartitoare 0
Cine si cum pot fi obligat sa ma rebransez pt un serviciu oferit de o societate...???
Important este sa va luati angajament pt a permite trecerea tevilor prin ap. dvs
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
ContSters43672, utilizator
procedura nu este atit de stufoasa pe cit credeti. numai ca nu stiu daca veti obtine de la asociatie acordul de principiu de debransare (nu este necesar acordul vecinilor direct implicati, ci numai al asociatiei). dupa ce obtineti acest acord, trebuie sa faceti cerere de debransare de la regia care se ocupa cu apa calda si incalzirea. dupa ce primiti aprobarea, veti fi nevoita sa faceti un proiect de debransare (daca mai este necesar), iar apoi urmeaza sa cotizati la instalatia de gaze a vecinilor care au deja centrale.
atentie mergeti si depuneti si cerere de racordare la gaze de la regia locala de gaze, aprobarea dureaza 2-3 saptamini. dupa aceea trebuie sa cautati firma autorizata de gaze care sa va efectueze instalatia de gaze.
mai trebuie si sa cautati firma autorizata ISCIR pentru executia instalatiei interioare pt CT.
Buna seara,

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ca sa incerc sa raspund tuturor aspectelor, relatez urmatoarele: intr-adevar, daca ma debransez ilegal, voi comunica acest lucru pentru a fi scoasa de la plata, nu intentionez sa tai tevile comune sau sa nu platesc ce este aferent. Prin urmare, astfel se va lua la cunostinta de debransarea mea ilegala si nu stiu care sunt consecintele.
Procedura legala este si stufoasa si aproape imposibil de realizat. Pentru ca asociatia de locatari sa se intruneasca, sa obtin acordul AG asoc de locatari si sa se cheme reprezentantii CET, eu trebuie intai sa obtin un acord al tutror locatarilor din bloc - autentificat la notariat! -ca sunt de acord sa ma debransez. Ori acest lucru este imposibil, mai ales ca 3 dintre vecinii de apartament (orizontala si verticala) nu sunt la domiciliu (sunt plecati in strainatate si apt sunt inchiriate sau nelocuite). Am primit acordul tuturor celorlati vecini - cu care totusi nu am fost la notariat pt ca nu am cum - si presedinta de asociatie mi-a spus ca atata vreme cat nu respect litera legii, nu face nici un demers.
Acel proiect de echilibrare - desi am fost la firma indicata chiar de catre CET ca s-ar ocupa cu acest lucru - nu il face nimeni, cei de la firma ne-au spus ca ei nu fac asa ceva, chiar daca se spune ca fac. Eu ce sa fac in aceasta situatie? Doar calea legala este prima pe care am incercat-o.... Sunt dispusa sa platesc cota parte pentru tevile comune, platesc si amenda si tot...dar vreau sa nu fiu data in judecata si obligata la rebransare, asta e tot. Ca sa imi intelegeti disperarea, va spun ca asta iarna am platit 3 mil pe luna caldura si am avut 15-16 grade in casa, si banii astia cu economie la repartitoare. Sunt dispusa sa dau 3 milioane pe gaz, dar sa stiu ca e cald in casa. Cu repartitoarele la maxim, as plati probabil 10 mil sau mai mult. Este normal asa ceva?
Mihai17 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
De ce nu ar putea sa o amendeze ?

Ptr. ca cineva sa ma amendeze, altcineva trebuie sa constate ca eu m-am debransat. Cum o va face daca in apartamentul meu nu intra nimeni?
(Parchetul nu elibereaza mandat de intrare decat in anumite conditii, neindeplinite aici)
in legea 230/2007 si HG 1855/2008- norma de aplicare a legii 230/2007) se specifica in mod expres ca asociatia poate intra pentru verificari in apartamentul dvs cu o notificare scrisa in prealabil inainte cu 5 zile.
DOCUMENTATI-VA !
Trebuie sa fie foarte tare asociatia ca sa intre.:)
Intra daca vrea proprietarul.Altfel nu intra.;)
Daca sparge usa a dat de probleme penale.;)
Nu sunt chiar atat de simple lucrurile precum credeti.:)
Exista lege si in Romania si nimeni nu da buzna asa aiurea in proprietatea altuia.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Deconectare ilegala cet utilizatorx utilizatorx Buna ziua! O asociatie proprietari, e vorba de 10 apartamente din care 6 ( pe hartia de la EoN Gaz zice ca e vorba de 2/3 dintre proprietari doar) vor ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)
Probleme debransare radet EUV EUV Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat. In luna Octombrie 2014 am demarat procedurile de debransare de sistemul centralizat de incalzire. Lucrarea a fost ... (vezi toată discuția)