avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recenzor sau somer?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recenzor sau somer?

In cazul in care un somer este acceptat sa fie recenzor pt recensamantul de anul acesta,conform celor scrise in presa se vor lucra 12 zile ,cca 12 ore/zi pt care recenzorul va primi cca 500 lei net.
- se va incheia un contract de munca?
-se poate pierde somajul?
Mentinez ca indemnizatia de somaj este de 530 lei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 12 August 2011
1. Numai Agentia de Somaj va poate raspunde la aceasta intrebare.
2. Sau... incercati o intrebare la ANOFM.
Conform HG 1502/2009 privind efectuarea recensamantului populatiei din Romania in 2011,

"Personalul de recensământ este format din recenzori, recenzori-şefi, responsabili de circumscripţii urbane, recenzori pentru recensământul de probă, recenzori pentru ancheta de control.

Personalul prevăzut la alin. (1) este selectat din rândul personalului din primării al personalului didactic, al specialiştilor în economie, informatică şi în alte domenii, precum şi din rândul pensionarilor, studenţilor şi al altor persoane, având cel puţin studii medii.

Personalul prevăzut la art. 9 alin. (1), precum şi specialiştii din secretariatele tehnice organizate potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 5/2008, care aparţin administraţiei publice locale şi cei ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate a administraţiei publice centrale sunt scutiţi de toate sarcinile care le revin la unităţile unde sunt încadraţi şi beneficiază de toate drepturile salariale, potrivit legii, pe întreaga perioadă de participare la lucrările de recensământ.

Persoanele prevăzute la art. 9 alin. (1) primesc pentru activitatea depusă, pe lângă drepturile salariale, o indemnizaţie brută pe zi de activitate, după cum urmează:

a) responsabilii de circumscripţii urbane - 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 21 de zile calendaristice;

b) recenzorii-şefi - 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 18 zile calendaristice;

c) recenzorii - 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 15 zile calendaristice;

d) recenzorii care efectuează recensământul de probă - 50 lei pe zi de activitate şi lucrează 15 zile calendaristice;

e) recenzorii care vor efectua ancheta de control - 50 lei pe zi şi lucrează 15 zile calendaristice


Cu alte cuvinte, daca ceilalti recenzori primesc in continuare drepturile salariale, nefiindu-le afectate de indemnizatia primita cu ocazia recensamantului, nici dvs. nu veti pierde dreptul la somaj. Nu se va incheia contract de munca. Atentie insa, cei 50 de lei brut pe zi vor fi nu numai impozitati cu 16 %, ci se vor deduce si contributiile de sanatate si somaj. Deci, in final, suma neta va fi probabil mai mica de 400 de lei net.
:) sunt de acord ca nu isi pierde drepturile care le are,insa o forma juridica exista,caci astfel se numeste "munca la negru"...si nu suna bine:)
Mult succes,
Va multumesc pt raspuns, dar totusi nu inteleg de ce ar trebui sa se opreasca contibutii de sanatate si somaj atata timp cat sunt somer.
se va intrerupe somajul si se va face contract pe cele 15 zile.

Alte discuții în legătură

Recenzor - vechime in munca muraruelena muraruelena constituie vechime in munca perioada lucrata de 15 zile calendaristice, in anul 2011, ca recenzor se ia in calcul la stabilirea vechimii in munca ? ... (vezi toată discuția)
Somerul poate fi recenzor? doru1961 doru1961 O persoana ce primeste indemnizatie de somaj se poate angaja cu contract civil pentru a fi recenzor la recesamantul persoanelor din octombrie 2011 sau daca se ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011 - furt la statul de plata? sergiu_vlad87 sergiu_vlad87 Buna ziua. Hai sa va arat cum se calculeaza plata recensamantului (prefecturile afirma ca precizarile le-au primit de la M.A.I.): - ca simplu recenzor, ... (vezi toată discuția)