avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intocmirea carnetelor de munca retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intocmirea carnetelor de munca retroactiv

Buna ziua,

Revin cu o mai veche problema, larg dezbatuta si totusi inca neelucidata (atat pentru mine cat si pentru altii), acea a intocmirii carnetelor de munca pentru noii angajati.
Lucrez din 2006 si inca nu detin carnet de munca. Am primit de la firma la care am lucrat o adeverinta vizata de ITM, si totusi as prefera sa detin un carnet de munca. Stiu ca in ultimii ani legea s-a tot schimat (ba se fac, ba nu se mai fac).
Cum este situatia actuala ? Se mai intocmesc carnete de munca ? Si daca "da" pana cand ?
Ce legi as putea consulta in aceasta privinta ?
Mai am vreo sansa sa mi se intocmeasca un carnet de munca de catre actuala firma la care lucrez ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:48, 21 August 2008
Angajaţii se "agata" de aceste carnete de munca din obişnuinţă. Si pentru faptul ca nu cunosc prevederile legale vizavi de vechimea in munca s.a.
@enticing
Legile in privinta asta nu s-au schimbat, sunt aceleasi (bune sau rele) din 1976 si anume:
-Decretul 92/1976 privind carnetul de munca;
-Ordinul ministrului muncii nr.136/1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, pastrare, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca.
Amintiti angajatorului prevederile art.3 alin(2) din Decretul 92/1976:
Carnetul de munca se intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la incadrarea in munca
Adeverinta ce o detineti de la vechiul loc de munca se trece in cartea de munca intocmita de noul angajator. Atentie!!! Sa va pastrati macar o copie dupa adeverintele ce le predati!!

Desigur, exista si posibilitatea ca in acest moment sa nu existe formulare tipizate de carti de munca, fapt ce nu ar trebui sa va sperie (d-nul Tudor Valeriu a intarit foarte bine ideea)

@namiru
ma vad nevoita sa sustin si eu parerea colegei noastre nikol.ilea si anume ca Legea 130/1999 obliga angajatorul sa inregistreze contractul individual de munca in forma scrisa la ITM in termen de 20 de zile dar nu mentioneaza cum ca angajatorul ar fi nevoit sa obligat sa prezinte si alte acte in acest sens. Asa cum am constatat si din alte discutii pe forum, se pare ca se aplica diverse metode de inregistrare a documentelor la ITM-uri. Eu consider ca daca ar fi sa se ceara un document in acest sens, acesta ar trebui sa fie doar actul de identitate (o copie) deoarece pana la urma conteaza cotizarea la fondul de asigurari daca un angajat si-ar cere niste drepturi ce decurg din contractul de munca.
Cea mai simpla procedura de “inregistrare” a contractului ar trebui sa fie doar o declarare (chiar si on-line) a persoanei la casa de pensii. Acordul partilor exista oricum din momentul in care angajatul accepta sa lucreze la acel angajator. S-ar reduce enorm de mult din birocratie si din “portitele” legilor (una din ele ar fi cele 20 de zile ca termen de inregistrare).
Si nu in ultimul rand trebuie sa recunoastem si lipsa de informare a angajatilor(nu chiar toti, nu vreau sa generalizez). Daca intrebi “ai contract de munca?” raspunsul lor e cat se poate de convingator: “Da!! Am carte de munca”. Prefer sa rapesc din timpul pretios atat al meu cat si al angajatului cu pricina si sa plec de la .....intrevedere....cu problema lamurita.

Multa bafta, enticing!
Buna seara,

In primul rand multumesc pentru raspunsurile oferite.
Din pacate, ideea ca acel carnet de munca nu mai este important am mai auzit-o.
Spun din pacate, pentru ca atat timp cat este in vigoare, el are o insemnatate.
De la actualul angajator nu am cerut inca un carnet de munca. Desi, sunt convins ca sunt sanse minime.
Ma leg de acel carnet de munca pentru ca este cerut la creditele bancare si mai mult decat atat, nu vreau sa ma trezesc la pensie ca detin de ex 10 adeverinte de vechime pentru 10 locuri de munca pe care le-am avut in timpul perioadei de munca. Dar asta e, traim in Romania...continuarea o cunosteti de la Mircea Badea.
Va multumesc si o seara buna va doresc !
Puteti sa-i solicitati actualului dvs angajator achizitionarea unui carnet de munca, iar dupa achizitionarea acestuia sa va inregistreze in carnet si perioada anterioara lucrata si pentru care detineti adeverinta de vechime vizata de ITM.
Probabil ca va exista o alta forma de a se tine o evidenta centralizata a contractelor de munca.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Carte de munca sau contract individual? ionela_ionela35 ionela_ionela35 Buna ziua. Daca ne vor da cartile de munca acasa unde se vor inregistra anii de vechime lucrati in munca si cum vom face dovada peste anii, vechimea in munca, ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca SanzianaP SanzianaP Buna seara, Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi ... (vezi toată discuția)
Solicitant carte de munca me-alina me-alina lucrez fara carte de munca in invatamant de stat din 2009 si pana in prezent (acum la o noua unitate), iar de la vechea unitate de invatamant nu am decat o ... (vezi toată discuția)