Va supun atentiei cazul meu: sunt proprietarul unui apartament cu 4 camere cumparat de tatal meu. La data cumpararii apartamentului parintii mei erau casatoriti. In contractul de vanzare-cumparare parintii mei detin dreptul de abitatie viagera asupra unei camere si a dependintelor, fara a se explica detaliat ceea ce practic le ofera dreptul de a dispune de apartament asa cum doresc. In urma divortului lor tatal meu a ocupat o camera, mama mea o camera iar eu locuiesc intr-o alta. In fapt mama nu locuieste impreuna cu mine si tatal meu ( are si o alta locatie de domiciliu). Considerandu-se proprietar de drept tatal meu imi sugereaza indirect sa parasesc apartamentul. Problema rezida in urmatoarele: am investit in acest apartament ca sa-l pot locui( nu doresc despagubire pentru asta, e un lucru firesc), tatal meu nu are un venit stabil si a facut cativa ani de puscarie pentru evaziune fiscala si nu este interesat sa achite intretinerea sau alte sume care implica detinerea unui apartament.
1. Ce optiuni am ( daca exista) sa pot pleca cu domiciliul la alta adresa (pot locui si in alta parte) fara teama ca voi fi dator la intretinere sau fisc pentru alte sume neplatite? Inteleg ca eu nu sunt in fapt proprietarul locuintei decat dupa decesul alor mei dar ce pot face in acest caz? Atat mama cat si tatal meu sunt niste "obisnuiti" ai neplatii sumelor pe care le datoreaza: amenzi, impozite, intretinere.
2. Mama este o femeie violenta( mi-a fost sugerat de catre politie la un incident sa consultam un psihiatru dar asta pare exclus deocamdata) asa incat in momentul in care parasesc locuinta zilnic incui camera de teama reala ca aceasta sa nu-mi distruga bunurile electronice cu care imi castig existenta intrucat a mai facut-o in trecut. Exista vreo solutie reala sa dovedesc ca mama mea se opune vanzarii locuintei din rea vointa? Intentia mea ( sustinuta dealtfel de tatal meu suta la suta) este de a vinde apartamentul si a imparti banii cu parintii mei.
Daca parasesc tara pentru o perioada ce pot face?
Prioritar sunt interesat de gasirea unei solutii la punctul unu si va sunt recunoscator pentru eventualele raspunsuri
Pe calea unui proces se poate stabili care este camera unde au dreptul de a locui.
Referitor la cheltuielile de intretinere ii puteti actiona in judecata dupa ce le platiti.
Ar fi recomandabil sa consultati verbal si contracost un avocat pentru a se discuta in amanunt si ca sa fie si atent la toate problemele de fapt si de drept.
daca nu reusiti sa va intelegeti cu parintii dvs amiabial pt a merge la notariat si a face un act in care sa se precizeze care este camera in care lovuiesc dansii atunci va ramane calea instantei judecatoresti.
Da, prin buna intelegere ar fi cel mai bine.
Ati putea apela si la un mediator daca credeti ca i-ar putea convinge sa isi aleaga o camera.
Si notarul ar putea sa ii convinga in egala masura ca si un mediator, cred eu.
"1. Ce optiuni am ( daca exista) sa pot pleca cu domiciliul la alta adresa (pot locui si in alta parte) fara teama ca voi fi dator la intretinere sau fisc pentru alte sume neplatite? Inteleg ca eu nu sunt in fapt proprietarul locuintei decat dupa decesul alor mei dar ce pot face in acest caz? Atat mama cat si tatal meu sunt niste "obisnuiti" ai neplatii sumelor pe care le datoreaza: amenzi, impozite, intretinere.
"
Referitor la citatul de sus NU AVETI NICIO GARANTIE CA SUMELE AFERENTE INTRETINERII IMOBILULUI VOR FI ACHITATE.
Cine va spus ca nu sunteti dvs. proprietarul imobilului "decat dupa decesul parintilor"?
Dreptul de abitatie este un drept pe care alte persoane trebuie să-l respecte, sub sancţiunea legii, chiar dacă ar fi vorba despre nudul proprietar. “Nerespectarea de către cumpărători a clauzei prin care s-a constituit în favoarea vânzătoarei un drept real de abitaţie, chiar în cazul în care culpa acestora ar fi dovedită, nu justifică soluţia de rezoluţiune a contractului de vânzare-cumpărare. În vederea valorificării dreptului său derivând din actul juridic cu caracter constitutiv, încorporat în contractul încheiat în formă autentică, vânzătoarea are la dispoziţie, la alegere, pentru a reintra în spaţiul locativ a cărui folosinţă şi-a rezervat-o, fie o acţiune reală (confesorie), care îndeplineşte pentru titularul unui drept de abitaţie acelaşi rol pe care-l are acţiunea în revendicarea pentru proprietate, fie o acţiune personală fondată pe actul juridic care constituie titlul abitaţie (CSJ, sc., dec. nr.1767 din 29 septembrie 1992)”
” Dreptul de abitaţie este un drept de uz care are ca obiect un imobil cu destinaţie de locuinţă. Titularul său are dreptul de a poseda şi folosi imobilul altei persoane, pentru satisfacerea nevoilor proprii de locuit şi ale familiei sale”.
Întinderea atributelor acestui tip de titular se rezumă doar la folosinţă, fără a mai putea dispune şi altfel de dreptul de abitaţie. Acest drept nu poate fi cedat, nici închiriat, neputându-se constitui asupra lui vreun drept tabular.
Fiind dezmembrământ al dreptului de proprietate, dreptul de abitaţie se înscrie ca şi sarcină, în partea a treia a cărţii funciare, fie asupra întregului corp de proprietate, fie doar asupra uneia dintre părţile acestuia.
pana la urma ,baiatul ce face? hai sa concluzionam:
baiatul este proprietarul apartamentului dar nu poate dispune de el, adica nu poate sa-l vanda atat timp cat parintii traiesc. ei au drept de folosinta la o camera, bucatarie, baie, camara, balcon, boxa....dar ocupa 2 camere +.... intabularea ap nu e facuta. baiatul nu se intelege cu parintii, nu are incredere in ei. fiind proprietar , are obligatia achitarii tuturor danganalelor, indiferent cate camere ar ocupa -2,3,4 sau niciuna. in contract nu e vreo prevedere cu privire la plata utilitatilor.ce-i ramane de facut? sa-si tina camera incuiata, probabil ca cea de-a 4-a e de trecere , sa plateasca intretinerea, lumina, impozitul,...si sa locuiasca efectiv acolo sau nu. nu poate schimba yala pt ca parintii trebuie sa aiba acces in casa, dar nici ei nu pot schimba yala pt ca baiatul este proprietarul de drept. parintii nu pot inchiria vreo camera pt ca nu sunt proprietari.
contractul de vanzare se poate anula?in ce conditii?
asa, baiatul ar ramane cu nimic iar parintii vor trebui sa faca partaj. tot nu e bine...
Uzufruct
Maria_V_1234
Buna ziua!
Am o intrebare legata de posibilitatea trecerii unei clauze de uzufruct intr-un contract de vanzare al unui imobil.
Deci: X cumpara un ... (vezi toată discuția)