avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme abitatie viagera

Va supun atentiei cazul meu: sunt proprietarul unui apartament cu 4 camere cumparat de tatal meu. La data cumpararii apartamentului parintii mei erau casatoriti. In contractul de vanzare-cumparare parintii mei detin dreptul de abitatie viagera asupra unei camere si a dependintelor, fara a se explica detaliat ceea ce practic le ofera dreptul de a dispune de apartament asa cum doresc. In urma divortului lor tatal meu a ocupat o camera, mama mea o camera iar eu locuiesc intr-o alta. In fapt mama nu locuieste impreuna cu mine si tatal meu ( are si o alta locatie de domiciliu). Considerandu-se proprietar de drept tatal meu imi sugereaza indirect sa parasesc apartamentul. Problema rezida in urmatoarele: am investit in acest apartament ca sa-l pot locui( nu doresc despagubire pentru asta, e un lucru firesc), tatal meu nu are un venit stabil si a facut cativa ani de puscarie pentru evaziune fiscala si nu este interesat sa achite intretinerea sau alte sume care implica detinerea unui apartament.

1. Ce optiuni am ( daca exista) sa pot pleca cu domiciliul la alta adresa (pot locui si in alta parte) fara teama ca voi fi dator la intretinere sau fisc pentru alte sume neplatite? Inteleg ca eu nu sunt in fapt proprietarul locuintei decat dupa decesul alor mei dar ce pot face in acest caz? Atat mama cat si tatal meu sunt niste "obisnuiti" ai neplatii sumelor pe care le datoreaza: amenzi, impozite, intretinere.

2. Mama este o femeie violenta( mi-a fost sugerat de catre politie la un incident sa consultam un psihiatru dar asta pare exclus deocamdata) asa incat in momentul in care parasesc locuinta zilnic incui camera de teama reala ca aceasta sa nu-mi distruga bunurile electronice cu care imi castig existenta intrucat a mai facut-o in trecut. Exista vreo solutie reala sa dovedesc ca mama mea se opune vanzarii locuintei din rea vointa? Intentia mea ( sustinuta dealtfel de tatal meu suta la suta) este de a vinde apartamentul si a imparti banii cu parintii mei.
Daca parasesc tara pentru o perioada ce pot face?

Prioritar sunt interesat de gasirea unei solutii la punctul unu si va sunt recunoscator pentru eventualele raspunsuri

Cu respect

Robert N
Cel mai recent răspuns: mediator , utilizator 11:42, 6 August 2011
Va sunt recunoscator tuturor pentru raspunsurile date .
Rezilierea este un mod de desfiintare a contractelor, dar spre
deosebire de nulitate si rezolutiune, rezilierea produce efecte numai pentru viitor. Se aplica numai contractelor cu executare succesiva cum ar fi contractul de locatiune, contractul de munca, contractul de intretinere etc..

Desfiintarea contractului pe cale de reziliere poate avea loc prin conventia partilor sau pe cale unilaterala, prin manifestarea de vointa a partii interesate.

In practica judiciara s-a decis ca, spre deosebire de anulare sau rezolutiune, cand partile contractante sunt obligate sa-si restituie prestatiile primite rezilierea produce efecte numai pentru viitor.

În cazul în care a adus îmbunătăţiri bunului proprietarul nu trebuie să i le plătească deşi au ridicat valoarea bunului; lucrul trebuie predat exact aşa cum a fost preluat de către uzufructuar, cu excepţia cazurilor când bunul s-a distrus datorită vechimii sau a unui caz fortuit.

Baiatul oricum este mostenitorul acestora.

In situatia asta:
- baiatul ar putea mentine contractul, platind cheltuielile apartamentului;
- poate renunta la contract , ceea ce inseamna ca partile vor fi repuse in situatia initiala...si probabil parintii vor partaja imobilul/il vor vinde si vor impartii intre ei banii;
- baiatul oricum este mostenitorul acestora - dar in situatia asta nu inseamna ca la momentul dezbaterii succesiunii defunctul va avea "masa succesorala".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct Maria_V_1234 Maria_V_1234 Buna ziua! Am o intrebare legata de posibilitatea trecerii unei clauze de uzufruct intr-un contract de vanzare al unui imobil. Deci: X cumpara un ... (vezi toată discuția)
Vanzare nuda proprietate florest florest Cazul meu: Sunt proprietarul unui apartament in care detin nuda propritate iar parintii mei au dreptul asupra unei camere la abitatie (habitatie) ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)