avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare pensie de urmas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare pensie de urmas

Buna ziua,
Am 23 de ani si am absolvit facultatea de stiinte economice. As dori sa urmez un masterat si as dori sa stiu daca mai primesc pensie de urmas.

La casa judeteana de pensii o doamna a spus ca nu se mai acorda pensie de urmas daca am terminat facultatea, iar o alta doamna tot de la CJP a verificat legea invatamantului si a spus ca masterul este o continuare de studii si primesc pensia de urmas. Nu stiu care este adevarul ??

Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 20 August 2008
Masterul este o forma de invatamant organizata , o sa primesti in continuare pensia de urmas, ok.:)
Am gasit ceva nou:


I. Conform dispozitiilor art.66 din Legea nr.19/2000, copiii au dreptul la pensie de urmas:

1. pana la varsta de 16 ani;
2. daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
3. pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit.a) sau b);

Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Va rog sa ma scuzati pentru mesajele dublate, a fost o eroare :(
lora77 sper sa fie totul asa cum ai spus, sincer as fi foarte fericit =D>
"Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile, nivelurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute de Legea invatamantului nr.84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Prin urmare, pana la implinirea varstei de 26 ani puteti sa primiti pensie de urmas daca urmati cursurile unui master.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor! Mai am o singura intrebare: este adevarat ca pana in anul 2008 nu se acorda pensie de urmas pt. master ? Am auzit zvonuri pe internet ca unele case de pensii refuzau sa acorde pensia de urmas.

Alte discuții în legătură

Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas la masterat nicolaegabrielm nicolaegabrielm Buna ziua! Am o problema referitoare la conditiile de acordare(primire in continuare) a pensiei de urmas.Sa zicem ca persoana X beneficieaza de pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lotuss lotuss As dori sa aflu daca mai am dreptul la pensie de urmas, daca la 1 an dupa facultate,acum sunt inscrisa la masterat(1 an pauza) Am 24 ani si 8 luni,Va multumesc (vezi toată discuția)