avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor.
1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea domiciliul defuncta ?
2. Stiu ca printre actele necesare sunt cert de deces al rudei si cert nastere / casatorie al celor care revendica. In cazul in care este vorba despre o matusa care are alt nume decat al meu, cum fac dovada ca sunt ruda cu ea ? Este suficient cert meu de nastere ? Nu exista nicio alta ruda in viata care sa ateste gradul de rudenie.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:48, 22 August 2011
Familia a fost mai numeroasa, si intrebarea pe care o pun este motivata de faptul ca am primit raspunsuri contradictorii de la trei notari cu care am discutat. Asadar, este vorba despre matusa de pe mama, care s-a stins recent. Pe linia mamei au mai fost cativa frati si surori (matusi si unchi pentru mine), toti decedati in decursul anilor. La dezbatere am nevoie de actele fiecaruia in parte, ma refer la cel de deces si de nastere, sau sunt de ajuns actele mamei mele si ale matusii recent decedate ? Asadar, ca sa fie mai usor de inteles - bunica de pe mama a avut cinci copii, toti decedati acum, iar eu sunt singurul urmas al acelei generatii, unchii sau matusile mele neavand nici copii, nici soti/sotii.
trebuie sa aduceti actele de stare civila din care sa rezulte gradul dvs de rudenie cu matusa . Adica certificatele de nastere ale mamei si matusii dvs, certificatul de nastere al dvs, de casatorie al mamei dvs, cartea de identitate a dvs, certificatul de deces al matusii. Nu conteaza ceilalalti frati ai mamei si matusii dvs daca sunt decedati decat in masura in care doriti sa dezbateti si dupa caestia succesiunea.
Nu inteleg ce inseamna "in masura in care doriti sa dezbateti si dupa acestia succesiunea". Din moment ce sunt decedati, zic de fratii si surorile matusii, iar niciunul dintre ei nu are si nu a avut urmasi, eu pot deduce ca sunt, conform legii, singurul mostenitor, corect ?
Daca deducem asa nu ajungem nicaieri doamna. In caest caz trebuie sa dezbateti succesiunea dupa toti! Far a un certificat de mostenitor dvs nu sunteti mostenitor! Nu puteti intra in drepturile dvs ca mostenitor, nu puteti valorifica bunurile ce apartineau defunctului.

Eu daca locuiesc intr o Casa dvs deduceti ca este Casa mea? De unde? Cam acelasi lucru si la dvs!
Certificatul de mostenitor este titlu de proprietate!

Dezbateti toate succesiunile!
Vorbim limbi complet diferite, desi nu sunt nici doamna, nici nescolarizat.
In primul rand, de la Starea Civila mi s-a comunicat ca nu se elibereaza certificate de nastere pentru persoane decedate. Asadar, nu am certificat de nastere al defunctei. Aici intervbbine partea interesanta - o doamna de la Primaria unde tre sa ma duc sa iau certificatul de deces al matusii imi spune ca nu e nevoie decat de:
- cert deces mama mea (sora recent decedatei)
- cert nastere eu
Asta chit ca avem nume diferite, din moment ce mama a decedat cu numele ei de fata.
Alta doamna functionar vrea si cert nastere. Exista, totusi, o lege in Romania sau fiecare spunem ce ne trece prin cap si cere actele astea la ghiceala ?

In al doilea rand, intreb si eu de curisozitate, cum pot sa fac dezbatere succesorala pentru unchii si matusile mele, in raport cu matusa mea decedata in 2011, cand toti ceilalti frati si surori ai ei despre care vorbesc sunt morti de 10-30 de ani ? Sa inteleg ca mortii ii mostenesc pe vii, doamna mirela ? Nu e normal ca din moment ce sunt, la ora actuala, singurul in viata din toata familia, sa deduc logic ca am dreptul la succesiune, iar cei decedati de nu mai stiu cand, nu au acest drept ?

Ei au avut acte de succesiune cand au murit, au fost mosteniti de cine era in viata dintre fratii si surorile lor, cum este si normal. Nu de mine, pentru ca mama mea, sora cu ei, era cea care ii mostenea, si nu eu, lucru care s-a schimvat doar la moartea mamei mele. Gandesc logic ?

Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
noiklosa, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Mostenire wio wio wio wio buna ziua .matusa mamei mele a decedat acum cateva zile neavand copii sau vreun certificat de mostenire lasat la cineva .cum se poate intra in posesia ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Buna ziua ,in urma decesului unei matusi(sora tatei ,care este decedat) am devenit posibil mostenitoare.Aceasta sora a tatei nu a avut copii,sotul ei decedand ... (vezi toată discuția)