avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor.
1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea domiciliul defuncta ?
2. Stiu ca printre actele necesare sunt cert de deces al rudei si cert nastere / casatorie al celor care revendica. In cazul in care este vorba despre o matusa care are alt nume decat al meu, cum fac dovada ca sunt ruda cu ea ? Este suficient cert meu de nastere ? Nu exista nicio alta ruda in viata care sa ateste gradul de rudenie.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:48, 22 August 2011
Dumneavoastra sunteti mostenitor reprezentant si deci pentru a putea dezbate succesiunea aveti nevoie de:

Certificat de deces al defunctei
Certificat de deces al mamei (sunteti mostenitor reprezentant al mamei)
Certificat de nastere al mamei
Certificat de nastere al dvs.
Certificat de mostenitor pentru mostenirea mamei
Documente doveditoare a patrimoniului defunctei (contracte, titluri de proprietate, etc) sau Anexa 24 de la Primaria de domiciliu a defunctei
Certificat de atestare fiscala
Eu nu tin evidenta cui a murit! Eu v am spus ca trebuie sa dezbateti succesiunile daca nu au fost facute! In privinta actelor de stare civila dvs trebuie sa dovedeti relatia de rudenie! Iar cand exista mai multi decedati mosteniti de alte persoane si intre aces tea exista o relatie atat de rudenie si de vocatie succesorala, aces tea se dezbat successiv, eliberandu se un singur certificat de mostenitor.
In fine, asa o fi teoria, eu va spun care este practica. Am fost la mai multi notari, am discutat speta si cu un fost sef al notarilor pe care se intampla sa il cunosc. Prima la mana ca nu are nicio treaba succesiunea fratilor si surorilor decedati in prealabil cu succesiunea acestor matusi care era ultima din linia genealogica respectiva.

A doua chestie - aici mi se pare mai ciudat - tine de prezenta necesara a doi martoti care au cunoscut-o pe defuncta. Martori care nu sunt acceptati decat in carne si oase, adica nu pot da o declaratie la un alt notar, din orasul lor de resedinta.
aste este procedura succesorala notariala!
Prezenta a doi martori care vor declara pe proprie raspundere ca au cunoscut o pe defuncta si la data decesului nu era casatorita, nu avea copii.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Mostenire wio wio wio wio buna ziua .matusa mamei mele a decedat acum cateva zile neavand copii sau vreun certificat de mostenire lasat la cineva .cum se poate intra in posesia ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Buna ziua ,in urma decesului unei matusi(sora tatei ,care este decedat) am devenit posibil mostenitoare.Aceasta sora a tatei nu a avut copii,sotul ei decedand ... (vezi toată discuția)