buna ziua ,am o mare problema,am fetita nascuta in italia si am venit in tara pt. intocmirea certificatului de nastere.pe actul eliberat in italia in dreptul numelui mamei figureaza sotia cu numele de fata.m-am prezentat pt.intocmirea certificatului cu buletinele si certificatul de casatorie si am fost refuzat pe motiv ca nu corespunde numele mamei cu cel din buletin ,mentionez ca santem casatoriti de 6 ani iar sotia in italia are actele vechi cu numele de fata,va rog sa-mi dati un sfat deoarece nu mai pot sa merg cu fetita in italia pt ca nu am acte. va multumesc.
Dupa ce am expus persoanei care mi-a dat raspunsul initial datele suplimentare pe care le-ati scris, mi-a spus in felul urmator:
Dacă în certificatul emis de autorităţile străine au intervenit modificări ale numelui şi/sau prenumelui titularului actului, sau dacă se constată neconcordanţe între datele înscrise în certificatul străin cu cele din registrele de stare civilă sau de evidenţă din România se solicita, mai intai, indreptarea erorilor de către autorităţile străine emitente.
Baza legala: H.G. nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila: Art. 74
(3) In situatia in care, la depunerea cererilor de transcriere a certificatelor sau extraselor procurate din strainatate, se stabileste ca au intervenit modificari la numele si/sau prenumele titularului actului, fata de documentele ce insotesc cererea de transcriere, se solicita documentele necesare clarificarii neconcordantelor privind numele si/sau prenumele.
(4) Cererea pentru transcriere se depune si se solutioneaza dupa clarificarea neconcordantelor.
(5) In situatia in care se stabileste ca in certificatul sau extrasul eliberat de autoritatile straine au fost inscrise date care sunt in neconcordanta cu cele inscrise in registrele de stare civila romane si R.N.E.P., transcrierea se va face dupa indreptarea erorilor de catre autoritatile straine emitente.
Inainte de aparitia acestei noi Metodologii, situatia dvs. putea fi rezolvata fara deplasarea in Italia a unuia dintre dvs.
Daca puteti, rugati un prieten sa se intereseze la primaria unde vi s-a eliberat certificatul de nastere al copilului care dintre dvs., parintii, ar fi mai bine sa mearga pentru a se face modificarea si de ce acte aveti nevoie pentru asta, ca sa nu va treziti ca mergeti pana acolo si o luati de la inceput cu birocratia.
In orice caz, Ambasada iese din aceasta ecuatie.
Succes :luck: