avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua, daca sotia are contract de munca incepand cu 07 Martie 2011 ,a ramas insarcinata si ar trebui sa nasca in 10 Februarie 2012 (dupa spusele medicului specialist),sunt intrunite conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani ? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 14 August 2011
deab a scris:

Cele 12 luni sunt:martie 2011(fractiune de luna),aprilie,mai,iunie,iulie,august,septembrie,oct,nov,dec,ian 2012,febr.2012(fractiune de luna).



Cele 12 luni se calculeaza din ultimul an anterior datei nasterii copilului ... perioada este febr.2011 - febr.2012....

:offtopic:
Nu mai postati mesaje consecutive atata timp cat aveti posibilitate sa editati mesajul anterior.

Domnule Freeelis,unul dintre noi este in eroare.Art 2 din OUG spune ca beneficiaza de crestere copil persoana care a realizat timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului venituri supuse impozitului....... Care ar mai fi logica fractiunilor de luna? Daca s-ar calcula de pe data de 10 februarie 2011 pana pe data de 10 februarie 2012,in baza fractiunilor de luna ar iesi 13 luni.
Articolul respectiv spune ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului .... art.2 alin. are urmatorul continut : Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii .....,

Domnule Tudor Valeriu,asteptam un punct de vedere si din partea dvs,sa fiti "mediatorul" in aceasta micuta "disputa",mai ales ca cel mai mult conteaza ca doamna sa stie daca beneficiaza intr-un final de concediu crestere copil(varianta mea) sau nu. Cum sunt constituite cele 12 luni?
1. Din OUG 111/2010:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri ...

2. Ordinul MMFPS nr. 1474/2011 spune:

Situatie:
Cum se stabileşte venitul cuvenit în luna naşterii copilului?

Solutie:
Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul, conform prevederilor art. 21 alin. (3) din Normele metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, veniturile cuvenite pentru acea lună. Prin venituri cuvenite se înţelege venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.

3. Adeverinta cu veniturile nete pe 12 luni cuprinde: luna nasterii copilului, luna anterioara lunii nasterii copilului, a 2-a luna anterioada lunii nasterii copilului... a 11-a luna anterioara lunii nasterii copilului.

4. Daca copilul este nascut in luna februarie 2012, prima luna din adeverinta este luna februarie 2012 iar ultima luna din adeverinta este martie 2011 (adica a 11-a luna anterioara lunii nasterii copilului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului Mr. Eugen Mr. Eugen Eu am o profesie mai liberala \"pilonist\" - lucrari de telecomunicatii la mare inaltime de aceea am lucrat de cele mai multe ori pe lucrari, nu angajamente de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului andru1 andru1 Buna seara, sotia lucreaza in invatamant de 7 ani. Anul trecut a avut luat concediu fara plata pe un an, dar a stat in acest concediu doar 2 luni ( ... (vezi toată discuția)
Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea copilului? Alinf Alinf Sotia mea a avut intrerupere pe cartea de munca.La noul loc de munca s-a angajat din 9 noiembrie 2011, ulterior a ramas insarcinata si copilul e preconizat sa ... (vezi toată discuția)