avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune interese

Instanta a motivat in hotararea judecatoreasca:
Cu privire la obligarea intimatei la plata de daune interese, s-a solicitat a se observa ca o astfel de solicitare este inadmisibila. Cererea astfel formulata este inadmisibila pe calea unui litigiu de munca deoarece natura specifica a raporturilor de munca permite acoperirea integrala a prejudiciului material suferit de salariatul care, din culpa unitatii, sufera o anumita dauna, dar exclude acordarea de orice daune de alta natura, implicit de daune interese sau dobanzi. Acordarea de daune interese este, in consecinta, inadmisibila, pentru acordarea unor astfel de daune reclamantul avand deschisa calea unei actuini la instanta civila, potrivit dispozitiilor de drept comun cuprinse in Codul civil.

si

Daunele interese si dobanda legala de asemenea vor fi respinse ca urmare a obligarii paratei la acordarea drepturilor cuvenite in cuantum reactualizat potrivit art. 78 din codul muncii, prejudiciul material suferint fiind acoperit integral.

Nu va nici un temei rational, si mai ales legal.

Parerea mea este:

Decizia instantei ca nu se acorda daune interese in litigii de munca este aberanta si mai ales ilegala. Codul Muncii prevedere repunerea partilor in situatia anterioara concedierii, ceea ce insemna ca daca nu eram concediat ilegal, incasam oricum toate salariile care mi se restituie, si asa este corect. Daunele interese sunt pentru faptul ca nu m-am putut folosi de acei bani la timpul cuvenit, suferind vicisitudini materiale si morale din cauza de privare financiara. In consecinta, daunele interese poarta o valoare morala cu ele, in masura faptului ca nu m-am putut folosi de acei bani la timpul cuvenit, valoarea lor perimandu-se, nu doar pierzand avantajul de a-i folosi material. In consecinta mi se cuvin daune interese egale cu dobanda care as fi obtinut-o daca as fi tinut spre exemplu onorariul care l-am platit avocatului, in banca, pentru daune interese pe cheltuieli de judecata. Daune morale se acorda datorita vicisitudinilor suferite, in special cand nu exista alta sursa de venit.
carmenmur a scris:

instanta a acordat daunele in functie de probele efectuate in dosar

O expresie "frumoasa si categorica" ce seamana cu un pumn bagat in gura, dar in esenta......?!
Daca nici dosarul meu nu a mai avut probe din care sa rezulte data nasterii dreptului (doua rapoarte de expertiza) si fapta ilicita a angajatorului care a incalcat legea calculandu-mi sporol de ore suplimentare si valoare concediilor de odihna dupa bunul plac si nu conform legii, insusindu-si drepturile mele si dispunand de ele aproape 5 ani fara sa plateasca niciun banut pentru asta.
Daca ma mai gandesc si la faptul ca in aceasta perioada am fost nevoit sa fac si un credit de nevoi personale la care dobanda este peste 15% pe an, credit pe care altfel nu l-as fi facut daca aveam rezultatele muncii mele.
Din fericire in situatii din acestea mai este o scapare, credinta in Dumnezeu.
In lumina:
"Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si-n traista"
"Isus ii ajuta pe cei care se ajuta singuri"

Sunt mai multe scapari:
Le faceti plangere la parchet si CSM:
[ link extern ]

Art. 60. - (1) Magistratul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:
a) când a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa;
b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător.
(2) Suspendarea din funcţie a magistratului se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii.

[ link extern ]

CAPITOLUL II
Răspunderea disciplinară a magistraţilor

Art. 96. - Magistraţii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei.

pana la art. 99

Codul Penal

Favorizarea infractorului(art. 264) sau complicitate(art. 26-27), art. 246-249 (Infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul)
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
justice123, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pachet social neplatit la timp cosladin cosladin Pot cere in instanta plata pachetului social necordat de peste un an, actualizat in euro ? Pot cere in instanta dobanda penalizatoare pentru neplata la timp a ... (vezi toată discuția)
Daune-interese, dreptul muncii Radamante Radamante 1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei. 2. Potrivit ... (vezi toată discuția)
Intrebare un_catalin un_catalin Buna-ziua, am contract de drepturi de autor cu o firma, iar aceasta nu mi-a mai platit sumele aferente lunilor iunie, iulie si august. Mentionez ca am incetat ... (vezi toată discuția)