avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creanta unei firme preluata de o noua firma
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creanta unei firme preluata de o noua firma

Buna ziua,

Ma lovesc de urmatoarea situatie: Firma X Srl are o datorie ramasa din 2010. Momentan am aflat ca aceasta firma se afla in procedura de faliment si am fost invitat la Masa Credala. Ideea este ca patronul firmei X srl si-a infiintat o noua firma, Y Srl. Acesta imi cere sa stornez facturile dupa X srl si sa refacturez pe firma noua pentru a-mi plati datoria. Acest lucru este corect? Daca nu, ce ma sfatuiti sa fac?

Precizez ca domeniul de activitate a firmei noastre este transportul de marfuri iar fiecare factura pe X srl are borderou de transport si CMR.
Asa este, nu prea am mari sanse la masa credala asa ca cauta orice cale pentru a-mi recupera datoria fiind destul de mare. Cand am spus ca ar putea fi o problema in privinta creantei ma gandesc la faptul ca in momentul in care ii facturez noi firme (Y) nu exista propriu-zis obiectul serviciului. Ca document justificativ, pot folosi contractul de preluare a creante care se va semna intre mine si noua firma?
cam asa. dvs. trebuie sa primiti o notificare sau adresa prin care va este comunicata cesiunea dintre cele doua firme...
poate va ajuta [ link extern ]
robertdrilea a scris:

exista contracte iar clientul este dispus sa semneze un nou contract cu firma nou infiintata. problema este ca varianta propusa de el nu vad cum as putea sa imi justific prestarea serviciului catre firma Y? exista o explicatie intr-adevar, dar pentru factura nu avem documente justificative, iar in cazul unui control se poate aprecia ca fiind o operatiune fictiva. este deasjuns contractul de cesiune a creantei?



Contractul de cesiune si creante nici nu are ce cauta in cazul dv., pentru ca sunteti creditor, si printr-un astfel de contract va vindeti dreptul de a incasa debitul in favoarea altei parti/persoane. Or, dv.,vreti sa va recuperati debitul restant.

In acest caz, de comun acord cu debitorul (firma X) adaugati printr-un act aditional, o noua clauza la contract/ul/ele actuale, si anume - o stipulatie pentru altul.
Adica, in cazul in care firma X, nu isi poate indeplini obligatia asumata, de a platii, firma Y, isi asuma obligatia de plata in totalitate . Si, mentionati partea ce isi asuma debitul restant, cu toate datele ai de identificare, ca si parte din contract.

Mare atentie la data trecuta in actul aditional, intrucat noua firma Y, presupun ca nu exista la data semnarii contractelor ce inregistreaza debite restante.

Si, mai ales, nu stornati nici o factura. Nu aveti de ce, fiindca altfel se considera ca debitul este inexistent.


Corect in ceea ce priveste contractul de cesiune, e imposibil. Ideea a aparut la inceput pe forum.

Legat de actul aditional, m-am gandit la asta dar problema ar fi ca firma Y nu are nicio obligatie catre noi deci in cazul plati nu ar realiza o operatiune fictiva? Este ok doar actul aditional cu firma X sau este nevoie, pe langa actul aditional, si un contract cu firma Y? Daca se poate sa-mi dati si o baza legala pentru a avea toate datele necesare in cazul unui control.

Alte discuții în legătură

Creanta unei firme preluata de o noua firma robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea situatie: Firma X Srl are o datorie ramasa din 2010. Momentan am aflat ca aceasta firma se afla in procedura de faliment ... (vezi toată discuția)
Insolventa - cesiune creanta traian23 traian23 Buna dimineata ! Este posibila cesionarea de creanta de catre o firma aflata insolventa catre unul din creditorii sai inscrisi la masa credala in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Deducere tva platit ca avans firma intrata in faliment ulterior radiata din registrul comertului Florin111 Florin111 Am urmatoarea situatie : societatea X a platit integral o factura de avans cu tva-ul aferent societatii Y .Ulterior societatea X si-a dedus tva-ul aferent din ... (vezi toată discuția)