avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Buna ziua,

Acum ceva vreme mi s-a furat poseta cu tot ce aveam in ea. Pentru ca am opus rezistenta iar indivizii m-au impins si am cazut mi s-a spus ca este talharie. Peste cateva luni am fost sunata si rugata sa ma prezint la politie fiindca a fost gasit telefonul furat. Am declarat ca nu ma constitui parte civila in proces dar mi s-a comunicat ca oricum voi fi citata de catre instanta. Cei care au comis fapta au fost identificati si sunt judecati in libertate, dar pentru ca nu doresc sa fiu identificata si poate urmarita ulterior ma gandesc sa nu ma prezint daca sunt citata. Am citit mesajele de pe forum si am aflat ca pot fi adusa cu mandat - exista vreo procedura prin care ma pot asigura ca in timp ce dau declaratia, daca e obligatorie, inculpatii sa nu fie prezenti?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: coriandru , utilizator 11:27, 26 August 2008
Eu personal nu cunosc niciun astfel de caz intrucat in opinia mea se incalca in mod grav dreptul la aparare al inculpatului.
Din punctul meu de vedere instantele nu pot proceda in acest fel ( cel putin la Bucuresti) intrucat inculpatii nu pot pune intrebari in cadrul audierii si in acest caz hotararea instantei va probleme seriose in instantele superioare.
Intr-un atare caz as cuteza chiar sa dau eu verdictul : trimitere spre rejudecare a cauzei.

avocat Claudiu Lascoschi
In cazul in care poate fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea partii vatamate ori a partii civile sau a rudelor apropiate ale acesteia, procurorul ori, dupa caz, instanta de judecata poate incuviinta ca aceasta sa fie ascultata fara a fi prezenta fizic la locul unde se afla organul care efectueaza urmarirea penala sau, dupa caz, in locul in care se desfasoara sedinta de judecata, prin intermediul mijloacelor tehnice prevazute in alineatele urmatoare.
In aceasta din urma situatie inculpatul poate pune intrebari partii vatamate si invers, prin judecator,si astfel nu se incalca dreptul la aparare al inculpaului.
Instanta nu o sa admita asa ceva dar poate sa incerce.
Numai in cazul unui pericol real se poate admite asa ceva - adica in caz de crima organizata.;)

avocat Claudiu Lascoschi
bustiuc elena a scris:

Art 77 ind.1 prevede modalitatile speciale de ascultare a partii vatamate si a partii civile.Nu este vb de protectia martorilor.Si plus de asta nu pierdeti nimic daca faceti o cerere.Stiu si cazuri in care s au admis astfel de cereri si nu era nici pe departe vorba de crima organizata.Sfatul meu este sa faceti o astfel de cerere si sa vedeti daca vi se admite sau nu.Pana la urma nu aveti ce pierde.
Legal nu puteti fi incadrata intr-un program de protectie a martorilor pentru motivul ca dvs nu puteti avea calitatea de martor "nimeni nu poate depune ca martor in propria cauza"Tocmai de aceea legea va ofera posibilitatea prevazuta la art 77 ind 1 Cod.proc.pen


Va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare: unde si cand pot sa fac aceasta cerere? In momentul in care primesc citatia merg la Politie si fac cererea sau cum se procedeaza exact? Cine trebuie sa inregistreze aceasta cerere si in ce moment (banuiesc ca anterior momentului in care este stabilita infatisarea)?
o puteti face oricand, fie in cursul urmarii penale( procurorul o incuviinteaza sau nu) si o depuneti la parchet, fie atunci cand dosarul ajunge in instanta si o depuneti acolo

Alte discuții în legătură

Se pot audia martorii cu forta sau sub acoperire? Tarzan2012 Tarzan2012 intr-un proces stiu ca trebuie audiati si martori. AAA are dovezi clare impotriva lui BBB,insa martorii pe care ii cheama AAA se tem sa vina la judecata ptr a ... (vezi toată discuția)
Martor, pentru fond in dosar penal-furt calificat UnuDoiTrei UnuDoiTrei Buna ziua, Am fost citat in calitate de martor, pentru fond - furt calificat si as avea cateva intrebari : - ce presupune aceasta infatisare ? o sa dau ... (vezi toată discuția)
Citatie ca martor in dosar penal burdusel liviu burdusel liviu In 2003 am plecat in Italia cu o firma de transport international care reuseau sa te treaca granita chiar daca nu aveai cele 3 luni de stat in tara , asa cum ... (vezi toată discuția)