avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre partaj!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre partaj!

As dori sa aflu in cazul unei actiuni de partaj cine plateste taxa aceia pe valoarea imobilului. De exemplu daca sotia intenteaza partajul ea va trebui pe langa taxa de timbru de 9 lei si timbru judiciar .., sa mai plateasca 8 % din valoarea bunurilor de la partaj? Sau daca nu cam care ar fi costurile si procedura in cazul unui partaj?
Si mai am o nelamurire. Ce se intampla atunci cand soti sunt divortati, si urmeaza actiunea de partaj. Ei inca locuiesc impreuna, in schimb sotul sustrage din bunurile comune iar pana la partaj sunt mai putine. Si in cazul in care sotul nu isi mai plateste intretinerea si facturile din razbunare si rautate, doar sotia achitandu-le in ideea de a nu acumula datori prea mari dar aceste sacrifici facandu-le doar ea. Ce se intampla la partaj?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 22 August 2008
corinuta a scris:

As dori putine detalii despre acesta ordonanta predidentiala pt asig de dovezi!


Procedura asigurării dovezilor, cunoscută şi sub denumirea de „ancheta in futurum”, este , aşa cum am arătat deja, o excepţie de la regula consacrată în art.169 alin.1 C.proc.civ., potrivit căreia administrarea probelor se face în faţa instanţei sesizate cu judecarea fondului şi în cursul dezbaterilor .
Această procedură, care are ca scop conservarea unor probe necesare într-un eventual proces sau chiar într-un proces în curs , este reglementată în art.235-241 C.proc.civ.
Pe calea acestei proceduri pot fi administrate oricare dintre probele prevăzute de lege. Se poate, deci, recurge la această procedură pentru : audierea unui martor; constatarea stării unor lucruri; dobândirea recunoaşterii unui înscris, a unui fapt ori a unui drept, părerea unui expert.
Pentru admiterea efectuării acestei proceduri trebuie îndeplinită condiţia urgenţei administrării probei respective, rezultând din pericolul dispariţiei sau din îngreunarea administrării ei.
Aprecierea urgenţei , rezultând din pericolul dispariţiei probei, este o chestiune de fapt, care se va face de către instanţă în funcţie de situaţia concretă, pe baza probelor administrate de cel ce solicită asigurarea dovezilor. În cazul în care pârâtul îşi dă acordul privind cererea, se va constata de către instanţă doar acest acord . Este vorba de pârâtul din cererea de asigurare a dovezilor şi nu de pârâtul din procesul în care se va folosi proba.
Cererea de asigurare a dovezilor poate fi formulată de oricine are interes, adică de oricare dintre părţile viitorului proces sau ale procesului în curs. Ea trebuie să cuprindă pe lângă elementele necesare oricărei cereri adresate justiţiei (art.82 C.proc.civ.) şi următoarele elemente specifice acestei proceduri (art.236 alin.2 C.proc.civ.):
• dovezile a căror administrare se pretinde;
• faptele ce voieşte să dovedească prin aceste probe;
• primejdia întârzierii sau învoirea pârâtului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat dureaza procedura de asigurare de dovezi? Anamaria Tache Anamaria Tache Firma cu care am incheiat un contract pentru renovarea casei nu si-a indeplinit obligatiile si am temei sa reziliez contractul si sa solicit restituirea ... (vezi toată discuția)
Intrebare de procedura! ContSters40598 ContSters40598 Eu in calitate de debitor ma judec intro actiune de constatarea perimarii executarii silite cu o societate comerciala, care la momentul acesta este ... (vezi toată discuția)
Competenta judecatoreasca trust11 trust11 Buna seara, va rog sa mi raspundeti la o speta privind competenta teritoriala si materiala a instantei: Prin actiunea introdusa la ... (vezi toată discuția)