avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Functionarea ca traducator dupa obtinerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Functionarea ca traducator dupa obtinerea Autorizatiei de la Ministerul Justitiei

Buna ziua,
Ma numesc Daniela Ciobeica si am obtinut de curand autorizatia de traducator si interpret de la Ministerul Justitiei.
As dori sa ma ajutati in ceea ce priveste pasii urmatori pentru a putea functiona in legalitate.
Alaturi de autorizatie , in plic, am primit o atentionare ca in termen de 60 de zile sa ma prezint la Tribunalul de sector pentru inregistrare cu stampila si specimen de semnatura + autorizatia in copie si original.
Intrebare: aceasta inregistrare la Tribunal conditioneaza desfasurarea activitatii mele ca colaborator in domeniul traducerilor cu notariatele sau cu alte institutii?
Daca da, ce urmeaza apoi? Sunt obligata sa ma prezint la toate solicitarile tribunalului pentru traduceri si interpretariat sau este benevol si/sau functie de timpul disponibil?
Trebuia sa ma inregistrez la Camera de Comert, sau la Administratia Finanaciara?
Multumesc pentru raspunsurile Dvs.
Daniela Ciobeica
Cel mai recent răspuns: dan.topor , utilizator 15:35, 5 Ianuarie 2009


La registrul comertului (nu camera de comert) nu aveti de ce sa va inregistrati pentru ca nu sunteti comerciant. Stiu ca multi fac asta, dar e ilogic.


Buna ziua,
Din dorinta de a ajuta si alte persoane care se gasesc in aceleasi conditii, doresc sa va spun ca asa cum ati recomandat, am fost la Administratia Financiara de sector unde am completat cele doua formulare, insa, a doua zi, cand sa depun formularul 220, angajatul Administratiei imi sugereaza ca ar fi mai bine sa merg la Registrul Comertului pentru ca o persoana fizica/traducator a depus acte la administratie cu Cod de Identificare Fiscala, atasat, eliberat de Registrul Comertului. Acum dilema este destul de mare. Angajatul administratiei a spus ca nu are nici o circulara de informare in acest sens dar imi recomanda sa merg la Registrul Comertului. Lucrul bizar este ca Persoanele Fizice Autorizate functionau cu CNP pana acum 1 an, acum, Administratia elibereaza un Cod Fiscal si daca ma inregistrez si la Registrul Comertului voi mai avea un Cod Fiscal. Cum deslusesc aceasta dilema? Exista obligativitatea de a te inscrie la Administratia Financiara dar cu Registrul Comertului cum ramane? Este obligatorie si inscrierea la Registrul Comertului?
Daniela Ciobeica
Laura Ciobeica a scris:

Din dorinta de a ajuta si alte persoane care se gasesc in aceleasi conditii, doresc sa va spun ca asa cum ati recomandat, am fost la Administratia Financiara de sector unde am completat cele doua formulare,


Procedura este corecta.

insa, a doua zi, cand sa depun formularul 220, angajatul Administratiei imi sugereaza ca ar fi mai bine sa merg la Registrul Comertului pentru ca o persoana fizica/traducator a depus acte la administratie cu Cod de Identificare Fiscala, atasat, eliberat de Registrul Comertului.


Angajtul trebuia sa ia act de depunerea formularului 220 si atat. El nu are atributii de consultanta in postul pe care il detine. A povestit ce a vazut la o persoana care nu intelege corectitudinea actelor legale si a supralicitat la ORC,.
D-na Adreea spune adevarul. Nu aveti nevoie de inregistrare ORC. Sustin spusele d-nei Andreea .
Asteptati eliberarea CIF de la finante si apoi mergeti sa depuneti formularul 220 cu venitul estimat. Cu siguranta gasiti un alt functionar sau chiar acelasi care il va prelua fara probleme.


Acum dilema este destul de mare. Angajatul administratiei a spus ca nu are nici o circulara de informare in acest sens dar imi recomanda sa merg la Registrul Comertului. Lucrul bizar este ca Persoanele Fizice Autorizate functionau cu CNP pana acum 1 an, acum, Administratia elibereaza un Cod Fiscal si daca ma inregistrez si la Registrul Comertului voi mai avea un Cod Fiscal.


Nu e necesar sa va inregistrati la ORC. Dar daca tot vreti sa urmati recomandarea acelui angajat, depuneti actele necesare si cu copia CIF eliberata conform procedurilor cu 070 si document de atestare ca traducator la finante.

Cum deslusesc aceasta dilema?


Dilema nu este dilema. O lamuriti cand scoateti CIF si depuneti 220 pe care finantele sunt obligati sa ia act.

Exista obligativitatea de a te inscrie la Administratia Financiara dar cu Registrul Comertului cum ramane?


Prima afirmatie , da. A doua afirmatie, nu este obligatoriu.

Este obligatorie si inscrierea la Registrul Comertului?


Ca traducator, nu e obligatoriu. Daca mai doriti sa faceti si alte activitati pe alte coduri CAEN da.

Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Laura Ciobeica a scris:
Este obligatorie si inscrierea la Registrul Comertului?

Nu numai ca nu e obligatorie, e chiar contraindicata. Registrul comertului este destinat evidentei comerciantilor, or potrivit codului comercial cei care isi ofera cunostintele (avocati, notari, traducatori, medici - toti neorganizati sub forma unei SC) NU sunt comercianti. Sunt persoane fizice autorizate, e drept, dar un fel de persoane "speciale" :)
=D>
Mii de multumiri pentru ajutorul oferit.
Voi uita de Registrul Comertului pentru ca oricum nu am gasit nimic care sa reglementeze in vreun fel obligativitatea inregistrarii si raspunsurile Dvs. confirma acest lucru pe deplin.
Multumiri inca odata.
:) Daniela Ciobeica

:) Succes la traduceri ( dintro limba in alta ):)

Am intalnit o profesoara de la Universitatea din Timisoara care s-a plans ca toate studentele carora ea a dat recomandari castiga " bani gramada " si " ea sta pe tusa si da din buze".

Am vrut sa o ajut. Aveam ceva de rezolvat si am rugat-o sa ma astepte. Nu a avut rabdare si a plecat. Nu a avut rabdarea si insistenta dvs. Treaba ei. Sa fie sanatoasa.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca mediul economic e putin altfel decat cel al "traducatorului ".
Sa nu cedati. Va veti intalni cu "tepari " si cu alte "specimene". Dar nu va descurajati. In timp veti avea un simt al realului care nu va da gres.

Personal lucrez pe mai multe coduri CAEN. Cand am facut documentele la ORC , am rugat functionara sa treaca pe Certificatul de inregistrare si codurile aferente operatiunilor profesionale. Functionara a intrebat doar vreti ca n u e obligatoriu ? Am rapuns da, pentru ca sunt la limita dintre profesional si comercial. Si le-a trecut. Dar activitratea dvs. e strict profesionala.
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat Miriam1980 Miriam1980 Buna ziua. Lucrez in cadrul unui grup de firme ca si functionar economic dar tocmai am obtinut autorizatia de traducator pentru engleza. In cadrul firmei sunt ... (vezi toată discuția)