avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordarea indemnizatiei de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordarea indemnizatiei de crestere copil

Concediul prenatal este stagiu de cotizare pentru crestere copil. Sotia mea a lucrat ca profesor pentru prima data in intervalul 1 septembrie 2010- 31 august 2011( nu are vechime anterioara). Daca incepand cu 22 august 2011 a intrat in prenatal, urmand sa nasca la inceputul lunii septembrie, se considera vechime de 12 luni inainte de momentul nasterii( beneficiaza de indemnizatia de crestere copil)?:">
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:39, 23 August 2011
1. - CIM actual, pe perioada determinata, ii inceteaza cu 01.09.2011.
- La aceasta data este in concediu de maternitate, inca de pe 22 august.
2. - Se inregistreaza imediat la Agentia de Somaj unde va prezenta si certificatul de concediu de maternitate.
- Atentie: inregistrarea la Agentia de Somaj trebuie sa se faca in maximum 10 zile de la data incetarii CIM, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM.
3. Cand va dori sa intre in CCC va face o cerere catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primarie.
4. Perioadele de concediu de maternitate si de CCC suspenda acordarea indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii. Se prelungeste astfel perioada de somaj dupa terminarea CCC.
tudorvaleriu a scris:

2. - Se inregistreaza imediat la Agentia de Somaj unde va prezenta si certificatul de concediu de maternitate.
- Atentie: inregistrarea la Agentia de Somaj trebuie sa se faca in maximum 10 zile de la data incetarii CIM, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM.
3. Cand va dori sa intre in CCC va face o cerere catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primarie.
4. Perioadele de concediu de maternitate si de CCC suspenda acordarea indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii. Se prelungeste astfel perioada de somaj dupa terminarea CCC.

de unde iau certificatul de maternitate daca eu deja l-am depus la scoala?cer sa mi se elibereze altul pt luna septembrie?adica daca ma prezint la somaj pe 1 sept este in regula?ce acte imi sunt necesare pt inregistrarea la agentia de somaj?somajul se reia chiar daca vreau sa stau in concediu 2 ani?
3.ce rol are cererea pt agentia de somaj?cerere sa intru in acest concediu de ingrijire a copilului?
va multumesc mult pt raspunsurile prompte
tudorvaleriu a scris:

daca naste pe 1 septembrie mai este nevoie de inscrierea la agentia de somaj?sau se trece automat din prenatal in postnatal?in acest caz mai poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?punem raul in fata si includem posibilitatea de a naste mai devreme prin operatie cezariana in data de 1 septembrie
1. - Ati depus la scoala certificatul medical pentru concediul de maternitate pe luna august.
- Cel pe septembrie nu cred ca vi l-a eliberat cu asa de mult inainte.
- Si chiar daca l-a eliberat si l-ati dus la scoala il luati inapoi pentru ca inca nu l-a bagat in plata.

2. Actele necesare pentru inregistrare la somaj:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca in original si in copie;
f. Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 care, potrivit legii, atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
(daca mergeti la Agentia de Somaj va lamureste acolo).

3. Este bine sa se inscrie la somaj pentru ca daca dupa CCC nu gaseste de lucru poate beneficia de indemnizatie de somaj pentru o perioada.

4. Daca nu doreste sa se inregistreze la Agentia de Somaj poate merge cu certificatele medicalela Casa de Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va calcula si le va plati.

5. Dupa aceea poate intra in CCC.

6. Indiferent cand si cum, daca va naste incepand cu 01.09.2011 va beneficia de indemnizatie pentru CCC.

7. Pentru amanuntele prea multe cerute nu am loc si timp sa va raspund la toate asa ca va rog sa cititi si dvs:
- Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (actualizata);
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (actualizata);
- OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (actualizata);
- Normele de aplicare pentru toate actele normative de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru suplinitori alinutzza140 alinutzza140 Buna ziua , Sunt o viitoare mamica suplinitoare cu contract pana la 1 sept.2011.Sunt insarcinata in 5 luni si ceva si cred ca o sa nasc pe la sfarsitul lui ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate dupa somaj xlayoana xlayoana Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 luni si beneficiez de indemnizatie de somaj de 5 luni . Aceasta se va intrerupe pe 13 iunie , tot atunci e preconizata si ... (vezi toată discuția)