avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna UZUCAPIUNE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna UZUCAPIUNE?

Sunt data in judecata pentru uzucapiune. Imi puteti spune va rog ce inseamna asta? est vorba de uzucapiune de 30 de ani. iar in citatia pe care am primit o cel care m-a dat in judecata nu a locuit in acea casa timp de 30 de ani. de fapt el are domiciliul acolo doar de vreo 2 ani.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
ella_camy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 23:14, 12 Septembrie 2008
Tot legat de uzucapiune ...


Eu am un act de proprietate pe o casa de aprox. 20-25 ani
iar pamantul din spatele casei de ~ 500mp pe care-l lucru in fiecare an si pe care doresc sa-l pun pe acelasi act de proprietate pe baza legii uzucapiunii, insa nu stiu ce pasi sa urmez.

Multumesc anticipat
Consultati un avocat care sa vada actele.
Daca e vorba doar de 20-25 de ani trebuie sa mai asteptati.
Oricum mergeti la un avocat.Ar fi bine sa platiti si impozitul pe acel teren.

avocat Claudiu Lascoschi
In acest caz imi puteti spune cam cat m-ar costa faptul ca il intreb DOAR pe avocat despre aceasta ?

Impozitul e platit. S-ar putea sa fie mai mult de 25 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
m1ha1g, utilizator
In primul rand, nu conteaza de cand aveti actele, conteaza de cand stapaniti terenul acela...

Apoi, nu vad logica prin care va angajati un avocat: l-ati angajat, dar nun ati vorbit cu el. Ce sa va spun, nu prea profesionist omul in cauza, "vorbirea" se face inainte de angajare.

In al treilea rand, daca aveti deja un avocat, de ce sa apelati la altul? Caci cu cat mai mult lucrati cu un om, cu atat mai multe avantaje aveti: si la pret si la comunicare. Va vede serios, vede ca reveniti, se formeaza o relatie mai buna intre voi... e aiurea ca la fiecare problemuta sa schimbi specialistul, nu e avantajos pentru niciuna dintre parti.

Iar cat costa un avocat ca sa-l intrebati o treaba, asta vorbiti cu el direct, personal, in privat... nu pe forum.

In functie de dovezile pe care le aveti, consider ca puteti dovedi ca unchiul nu a stapanit...
Definitie:Uzucapiunea, prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege. Constituie impreuna cu ocupatiunea, o proba absoluta de dobandire a dreptului de proprietate.
Feluri:
Uzucapiunea de 30 de ani
Uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani
Uzucapiunea in regim de carte funciara (Uzucapiunea tabulara, Uzucapiunea extratabulara)
Efecte:Principalul efect al uzucapiunii este obtinerea de catre posesor al dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunului posedat. Efectul este retroactiv, uzucapantul fiind considerat proprietar din ziua in care si-a început posesia.



Alte discuții în legătură

Uzucapiunea- se mai aplica? DeanRomy DeanRomy Am niste rude care folosesc un teren al primariei de peste 30 de ani. Folosintza a fost neintrerupta si netulburata in aceasta perioada. Acum 15 ani tatal lor ... (vezi toată discuția)
Am platit impozit 60 de ani pe un teren si nu stiu cum sa il revendic valihq valihq Buna ziua. Am platit impozit pe un teren timp de 60 de ani si intre timp mi-a fost luat de catre un frate deal meu.Eu am continuat in continuare sa platesc ... (vezi toată discuția)
Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)