Daca in urma defunctului raman 2 mostenitori (sotia si copilul acestuia) se poate vinde sa zicem o casa sau un teren fara a face succesiunea daca ambii mostenitori sund de acord? Cum se poate face acest lucru?
Dar nu exista niciun litigiu in cauza pentru ca nu se judeca nimeni.
Nu vorbeam despre un drept litigios ci despre succesiune ca un drept viitor, adica un drept caruia in prezent ii lipseste unul din elemente, fiind incerta imprejurarea daca el va apartine unei anumite persoane. Sa simplificam oarecum situatia. Daca nu ar fi 2 peroane cu vocatie succesorala ci una singura, insa persoana respectiva vrea sa vanda inainte un bun din mostenire (poate nu are bani sa plateasca notarul). Ce anume il impiedica sa faca un antecontract de vazare cumparare ca eu unu nu am inteles din raspunsuri decat ca nu este posibil. De ce?
Deci concluzia este ca se poate vinde. Un antecontract, este o promisiune. O promisiune de vnzare este o vnzare. Acum, daca as fi cumparatorul, v-as baga n contract o sumedenie de conditii suspensive. Fiindca daca promiteti sa vindeti, ceea ce echivaleaza n drept cu a vinde, nseamna ca acceptati succesiunea. Iar daca pasivul succesiunii se va adeveri mai mare ca activul, atunci creditorii mortului vor vrea si ei sa puna mana pe teren.Deci eu cumparatorul poate nu voi avea prioritate. Cumva va trebui sa-mi dati niste garantii...
"Un antecontract, este o promisiune. O promisiune de vnzare este o vnzare."
Antecontractul vanzare-cumparre nu este o vanzare. Antecontractul are ca obiect obligatia de a face. pe cand contractul de vanzare cumparare este translativ din momentul acordului de vointa dintre cele doua parti.