avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare inaintea deschiderii pocedurii succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare inaintea deschiderii pocedurii succesorale

Daca in urma defunctului raman 2 mostenitori (sotia si copilul acestuia) se poate vinde sa zicem o casa sau un teren fara a face succesiunea daca ambii mostenitori sund de acord? Cum se poate face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:55, 31 August 2011
Dar nu exista niciun litigiu in cauza pentru ca nu se judeca nimeni.
Nu vorbeam despre un drept litigios ci despre succesiune ca un drept viitor, adica un drept caruia in prezent ii lipseste unul din elemente, fiind incerta imprejurarea daca el va apartine unei anumite persoane. Sa simplificam oarecum situatia. Daca nu ar fi 2 peroane cu vocatie succesorala ci una singura, insa persoana respectiva vrea sa vanda inainte un bun din mostenire (poate nu are bani sa plateasca notarul). Ce anume il impiedica sa faca un antecontract de vazare cumparare ca eu unu nu am inteles din raspunsuri decat ca nu este posibil. De ce?
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
ContSters61634, utilizator
...antecontract se poate...pot face antecontract avand ca obiect chiar un bun pe care nu il detin acum in proprietate...
Deci concluzia este ca se poate vinde. Un antecontract, este o promisiune. O promisiune de vnzare este o vnzare. Acum, daca as fi cumparatorul, v-as baga n contract o sumedenie de conditii suspensive. Fiindca daca promiteti sa vindeti, ceea ce echivaleaza n drept cu a vinde, nseamna ca acceptati succesiunea. Iar daca pasivul succesiunii se va adeveri mai mare ca activul, atunci creditorii mortului vor vrea si ei sa puna mana pe teren.Deci eu cumparatorul poate nu voi avea prioritate. Cumva va trebui sa-mi dati niste garantii...
da, ar trebui da nu dau ca nu mai vand, m-am razgandit :tooth:
astept sa creasca preturile
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
ContSters61634, utilizator
"Un antecontract, este o promisiune. O promisiune de vnzare este o vnzare."

Antecontractul vanzare-cumparre nu este o vanzare. Antecontractul are ca obiect obligatia de a face. pe cand contractul de vanzare cumparare este translativ din momentul acordului de vointa dintre cele doua parti.

Alte discuții în legătură

Pot sa vand un teren pe baza testamentului? adriansecara adriansecara bunicii mei au decedat,mama mea este mostenitor rezervatar dar are si testament pentru o suprafata de pamant.Poate vinde pe baza acestui testament? Dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Pot vinde un teren fara succesiune? nane406 nane406 Buna ziua, am mostenit de la antecesorul meu 50% dintr-un teren. Cealalta mostenitoare timp de 5 ani, a refuzat sa facem succesiunea desi a acceptat ... (vezi toată discuția)