avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare inaintea deschiderii pocedurii succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare inaintea deschiderii pocedurii succesorale

Daca in urma defunctului raman 2 mostenitori (sotia si copilul acestuia) se poate vinde sa zicem o casa sau un teren fara a face succesiunea daca ambii mostenitori sund de acord? Cum se poate face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:55, 31 August 2011
Marrian a scris:

Daca in urma defunctului raman 2 mostenitori (sotia si copilul acestuia) se poate vinde sa zicem o casa sau un teren fara a face succesiunea daca ambii mostenitori sund de acord? Cum se poate face acest lucru?

Act de vanzare cumparare nu puteti face.
Puteti incheia un antecontract de vanzare cumparare dar ar fi indicat sa consultati un avocat ca sa nu aveti cine stie ce probleme.
Puteti fi obligati la plata de daune interese daca apar cine stie ce probleme...
Codul civil interzice doar sa se vinda cota parte din mostenirea viitoara, adica atunci cand proprietarul traieste . Desi se poate vinde cuota indivisa terenului prin antecontract, ca orice cesiune de bonuri imobile, dupa decesul, fiind obligat pentru validitate transmisiuni ce mostenitori sa isi faca succesiunea si ca terenul sa fie inscris in carta funciara, si apoi solemnizarea prin act autentic.
Nu inteleg cum se poate face un contract, de arice fel ar fi el, pe un bun al carui proprietar nu esti legal.
Pana nu se dezbate succesiunea si se vede cine este de fapt proprietar, retroactiv, pana la deschiderea succesiunii, bunurile raman ale celui decedat .... Si legea are o buna ratiune sa fie asa.
A, se pot vinde drepturile succesorale, dar asta doar dupa ce s-a deschis succesiunea si se stabilesc care sunt aceste drepturi (cand se vede intinderea masei succesorale, cati si ce calitate au succesorii, etc).
Oricum daca cei doi succesori sunt de acord, de ce nu dezbat succesiunea si apoi sa faca orice ar face (sa astepte sa creasca preturile de ex :D )
o zi buna
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters213694, utilizator
Semnarea antecontractului de vanzare cumparare poate constitui si o acceptare tacita a mostenirii si implicit o necontestare a drepturilor comostenitorilor unii fata de altii.
Da, insa asta nu face ca LEGAL sa fie proprietari , deci raman la parerea mea ca nu poti vinde ceea ce nu ai .... Nu pana nu esti legal proprietar.
Altfel si eu as putea folosi banii pe care ii voi castiga la LOTO, si voi demonstra ca voi castiga la loto aratand biletul luat.

Acum serios, de aceea se "dezbate" o succesiune, pentru ca pot aparea succesori noi, se poate demonstra ca succesorii sunt nedemni, poate aparea un testament sau creditori... Deci cineva nu poate spune cu certitudine ca "va deveni" proprietarul unei anumite parti din mostenire, si de aceea consider ilegal sa semnezi un contract inainte de a avea calitatea de a o face-o. Plus ca imi suna si ca ceva din codul penal, sa iei bani pe ce nu ai inca. Chiar si Notarul care face un asemenea act ar putea avea probleme, pe langa semnatari. Ma gandesc.

Pun si eu o intrebare: daca stiu ca un contrace de vanzare e bazat pe un antecontract pe care-l voi demonstra ca fiind ilegal, nu voi putea anula oare chiar Vanzarea? Voi. Si atunci ce ssiguranta ar putea avea cumparatorul? Mai ales ca semnand antecontractul, nu poate afirma ca a fost de buna credinta, semnand un act fals (din cauza ca a co-semnat cu un prezumtiv proprietar, ci NU cu un proprietar!)
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters213694, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sa vand un teren pe baza testamentului? adriansecara adriansecara bunicii mei au decedat,mama mea este mostenitor rezervatar dar are si testament pentru o suprafata de pamant.Poate vinde pe baza acestui testament? Dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Pot vinde un teren fara succesiune? nane406 nane406 Buna ziua, am mostenit de la antecesorul meu 50% dintr-un teren. Cealalta mostenitoare timp de 5 ani, a refuzat sa facem succesiunea desi a acceptat ... (vezi toată discuția)