avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de somaj

Buna ziua,
Un salariat a lucrat neintrerupt 22 ani in cadrul unei societati. Imediat s-a angajat la o alta societate, pentru o perioada determinata de 3 luni. Patronul nu mai vrea sa-i incheie alt contract individual de munca si i-a incheiat carnetul de munca cu art.56, litera j.
Poate sa beneficieze de ajutorul de somaj ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 23 Februarie 2009
tudorioan a scris:

UDREA ADRIAN a scris:

Buna ziua,
Un salariat a lucrat neintrerupt 22 ani in cadrul unei societati. Imediat s-a angajat la o alta societate, pentru o perioada determinata de 3 luni. Patronul nu mai vrea sa-i incheie alt contract individual de munca si i-a incheiat carnetul de munca cu art.56, litera j.
Poate sa beneficieze de ajutorul de somaj ?
Multumesc.
Pentru ca a fost un contract individual de munca incheiat pe durata determinata, asta a fost si motivul pentru care angajatorul nu a dorit sa-l mai prelungeasca. Daca intruneste conditiile prevazute de Legea nr.76/2002, privind ajutorul de somaj, benefiaza de prevederile legii sus mantite!
ma numesc vasilexu werner , si am o problema legata de calculul ajutorului de somaj.
Am 51 de ani,am o vechime neintrerupta in munca de 30 de ani si in ultimele 12 luni am avut un salar net de 2400 ron. cum se calculeaza ajutorul de somaj ? in functie de salarul minim brut pe economie la care se adauga un procent din salarul pe ultimele 12 luni sau procent din salarul mediu brut la care se adauga aceleasi procente .
Daca in perioada in care beneficiezi de ajutorul de somaj esti in concediul medical , cum se plateste acesta ( accident in afara campului muncii ) si daca sumele respective se ridica tot de la AJOFM si in ce mod.
Au aparut noi reglementari de calcul , care se vor aplica incepand cu 1.03.2009 ?

Va multumesc.
Indemnizatia de şomaj este o suma neimpozabila, reprezentind 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cota procentuala care se adauga va fi de :
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani,
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani,
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani,
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia se va acorda şomerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

In cazul dvs, indemnizatia de somaj va fi de 450 lei + 10% x 3381 lei (reprezinta salariul brut pentru 2400 lei net si nicio persoana in intretinere) = 788 lei
Sper ca aceasta Lege nr.76/2002, privind ajutorul de somaj - asa cum exista momentan - sa fie abrogata cat mai curand deoarece nu corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Trebuie sa luam atitudine in acest sens si sa trimitem memorii Ministrului Muncii.
Vezi - mai sus - cuantumul/procentul care se acorda in Ue, raportat la salariul de baza dat de angajator si nu la salariul minim garantat.
Acest termen 'salariul minim garantat' nu exista in UE.
Andrew Adam - incorruptibleman
Ar fi minunat ca UE sa ne plateasca ;)indemnizatia de somaj , mai maricica, din bugetul actual nu vad cum ar fi posibil ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Absolvent sau somer daniela23 daniela23 Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine! Sunt in urmtoarea situatie: lucrez la o firma de 3 ani jumate si se pare ca din ianuarie vor sa reduca numarul de ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2012 brezel brezel in anul 2012 mai functioneaza somajul tehnic si este de 75% din brut . ajutorul de somaj dupa ce crtiterii se acorda in anul 2012 si cat la % din ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj MarinD MarinD Va rog sa-mi spuneti daca sunt PFA si am fost concediat de la locul de munca , pot beneficia de ajutorul de somaj pana imi gasesc alt loc de munca? Multumesc (vezi toată discuția)