avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de somaj

Buna ziua,
Un salariat a lucrat neintrerupt 22 ani in cadrul unei societati. Imediat s-a angajat la o alta societate, pentru o perioada determinata de 3 luni. Patronul nu mai vrea sa-i incheie alt contract individual de munca si i-a incheiat carnetul de munca cu art.56, litera j.
Poate sa beneficieze de ajutorul de somaj ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 23 Februarie 2009
ghetrofin a scris:

Am lucrat in perioada 1.02.2007-1.03.2008 cu contract de munca la o societate si am avut un stadiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni.Inchiderea cartii de munca s-a facut cu art 55 lit b.Am o firma PFA care nu realizeaza venituri de 3 luni.Pot beneficia de ajutor de somaj?


Ca sa beneficiati de somaj trebuie ca, c.i.m. sa fi incetat din motive neimputabile salariatului. Incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. nu da dreptul salariatului sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
Am citit in Legea 76/2002 ca la persoanele fizice care realizeaza venituri exista la cap1 (parca) posibilitatea ca sa fii asigurat pt pierderea locului de munca.In ce conditii se fac aceste asigurari?
Nu realizez venituri la PFA de 3 luni.
In sistemul asigurarilor sociale pentru somaj, persoanele se pot asigura prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta.
Venitul lunar pentru care se pot asigura persoanele nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
Asigurarea se poate incheia retroactiv sau exista o perioada minima de cotizare?
In cazul meu nu am realizat venituri in ultimele 3 luni.
Trebuie sa intrebati la AJOFM de care apartineti daca este posibil acest lucru.
Pentru a beneficia de somaj stagiul minim de cotizare este 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolvent sau somer daniela23 daniela23 Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine! Sunt in urmtoarea situatie: lucrez la o firma de 3 ani jumate si se pare ca din ianuarie vor sa reduca numarul de ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2012 brezel brezel in anul 2012 mai functioneaza somajul tehnic si este de 75% din brut . ajutorul de somaj dupa ce crtiterii se acorda in anul 2012 si cat la % din ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj MarinD MarinD Va rog sa-mi spuneti daca sunt PFA si am fost concediat de la locul de munca , pot beneficia de ajutorul de somaj pana imi gasesc alt loc de munca? Multumesc (vezi toată discuția)