avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... daune accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

daune accident rutier

Buna ziua,
In urma cu 2 saptamani am suferit un accident rutier teribil, eu fiind pasager in partea dreapta.
Urmarile sunt destul de serioase, multiple traume la membre si cap, insa cel mai grav e mana stanga ,a fost sfasiata complet...la prima vedere medicii nici nu puneau problema sudurii, direct amputare...insa cu foarte mult noroc am fost transferat in alt oras si acolo totul s-a pus la locul lui.
Atat biceps`ul cat si triceps`ul a fost rupt, la fel si osul ce face legatura intre cot si umar(humerus), cativa nervi si tendoane.
Medicii spun ca sunt sanse de recuperare, problema va fi un nerv care creste 1mm/zi, acesta are rolul de a intinde palma si degetele.
Problema cu care ma confrunt acum si la care caut ajutor e legata de daune.
Vinovatul doreste sa facem o intelegere prin notariat, prin care el se ofera sa-mi plateasca o suma de bani sa nu se ajunga la proces.
La stabilirea sumei as vrea sa iau in calcul TOT: cheltuieli suferite pana acu, incapacitatea de a munci timp de 1 an jumatate(cam atat ar putea dura refacerea), mama mea va ramane sa ma ingrijeasca in primele 4 luni, la fel si ea nu va mai lucra,apoi cheltuieli pe parcurs, eventual o alta interventie chirurgicala, reconstructie plastica,terapie etc.
Suma la care se ajunge depaseste 20000 euro usor, nu inerc sa fac o avere din asta, vreau doar sa fiu persoana care eram inainte, am doar 22 ani, am toata viata inainte.
Problema e ca daca inchei o intelegere la notar, pe viitor nu mai pot cere nimic, ma gandeam sa pun o clauza, in cazul in care nu ma recuperez asa cum mi s`a spus, sa raman cu infirmitate, sa primesc lunar o anumita suma.Este posibil?
Daca cineva a mai trecut sau a intalnit situatii asemanatoare va rog sa-mi spuneti suma despagubita, alte proceduri, eventual costuri de recuperare, terapi, clinici etc.
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: lupul905 , utilizator 14:00, 30 August 2011
La alcoolemia pe care o avea, asigurarea va plati dar apoi tot de la el va lua banii.
E bagat destul de adanc si doreste sa o rezolve cat mai simplu si curat.
Partea financiara nu e o problema pt el
Nu mai poti cer nimic ulterior daca ajungi la un acord in opinia mea. In orice caz, practica judiciar pentru un caz asemanator la dv. ajunge la 30.000 de euro cel mult. Cu tot ce nu este bine concretizat. A se vedea aici o sentinta cu aceasta determinare: [ link extern ]

Tot parte de la baza ce daune trebuie sa fie asigurate. Aici puteti observa daca masina era asigurata sau nu. [ link extern ]

Daca firma intra in faliment raspunde subsidiar Fondul de protejare a asiguratilor din cadrul Ministerul Finantelor.

Eu cred ce poti sa cer si in decursul proceduri penala o masura preventiva de plata catre compania asiguratoara pentru a fi despagubita cu un exemplu o mie de euro lunar pentru a raspunde la mai multe probleme pe care va infruntati intretimp.

Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, impacarea partilor nu are ca efect inlaturarea raspunderii penale.

in conformitate cu prevederile art. 49 din ordinul Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 8/16.06.2008 sunt obligate sa va despagubeasca pentru daunele morale si sau materiale suferite

Cadrul legal este completat de •Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile n Romnia, cu modificarile si completarile ulterioare;
si
Norma din 02/10/2007 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 686 din 09/10/2007 privind asigurarea obligatorie de rspundere civil pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Din acesta:

Art. 46. - n cazul n care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despgubirile pot fi stabilite, dac:
1. potrivit legii, aciunea penal a fost stins prin mpcarea prilor;
2. dei hotrrea instanei penale a rmas definitiv i irevocabil, stabilirea despgubirilor civile ar urma s se fac ulterior;
3. dei aciunea penal nu poate fi stins prin mpcarea prilor, sunt ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere n judecat sau din actele ncheiate de autoritile publice, semnate fr obiecii de proprietarul, utilizatorul sau conductorul vehiculului asigurat, rspunztor de producerea prejudiciului, rezult cu certitudine att rspunderea civil a acestora, prejudiciile cauzate, ct i vinovia penal a conductorului auto care urmeaz s fie trimis n judecat dup finalizarea cercetrilor aflate n curs;
b) persoana prejudiciat i ia un angajament scris prin care se oblig s restituie de ndat, parial sau total, despgubirea primit, n funcie de hotrrea instanei penale n ceea ce privete fapta, fptuitorul i vinovia.


Cu tot ce este la discretia judecatorilor,
Art. 49. - La stabilirea despgubirilor n cazul vtmrii corporale sau al decesului unor persoane se au n vedere urmtoarele:
1. n caz de vtmare corporal:
a) diferena dintre veniturile nete ale persoanei vtmate, probate cu documente fiscale, i indemnizaia primit din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul i desfoar activitatea i/sau, dup caz, din fondurile bugetului asigurrilor sociale de stat, pe perioada spitalizrii i a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activiti desfurate de persoana vtmat, probat cu documente justificative, n cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de baz minim brut pe economie, n cazul persoanelor pgubite aflate la data producerii accidentului n ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaie suplimentar, conform prescripiilor medicale, probate cu documente justificative, i care nu sunt suportate din fondurile de asigurri sociale prevzute de reglementrile n vigoare;
e) cheltuielile cu ngrijitori pe perioada incapacitii de munc, dac prin certificatul medical se recomand acest lucru, ns nu mai mult dect salariul de baz minim brut pe economie;
f) daunele morale: n conformitate cu legislaia i jurisprudena din Romnia;

Art. 64 4) Dac asigurtorul RCA nu i ndeplinete obligaiile n termenele prevzute la alin. (2) i (3) sau i le ndeplinete defectuos, la suma solicitat pentru plata asigurtorului RCA se aplic o penalizare de 0,1%, calculat pentru fiecare zi de ntrziere. Aici depinde de forma in care trebuie sa va adresati la asiguratorului RCA. E important sa anggajati un avocat.
dodo89 a scris:

Problema e foarte serioasa, vinovatul conducea cu permisul de conducere suspendat si cu o alcoolemie de 1,30.
Tine foarte mult sa nu fac plangere penala, urmeaza la randul lui sa urmeze o cariera in Drept, iar cu un cazier patat nu cred ca va fi posibil.
Doreste sa rezolvam totul in cel mai scurt timp, pt ca politia insista deja foarte mult pe declaratii, martori si ii e frica de un proces.
Privind suma despagubita, intr-adevar nu stiut daca e sau nu sufiecienta pt a ma recupera, dar trebuie sa-i dau un raspuns cat mai curand posibil.




Eu am impresia ca dumneavoastra pierdeti din vedere un aspect destul de important al problemei: DUMNEAVOASTRA. O intelegere va leaga de ceea ce se stipuleaza in ea. Baiatul avea o alcoolemie de 1.3!!! Era morman! Fiecare trebuie sa traiasca cu consecintele faptelor pe care le face. Daca faceti o intelegere dvs veti trai cu aceste consecinte iar vinovatul si le va cumpara. Din nefericire mai cunosc un caz asemanator. Banii s-au terminat, dar persoana se recupereaza foarte greu, 2 ani deja. Din cauza alcoolemiei oricum pustiul va plati (intr-un final). Credeti ca banii nu sunt o problema? Va inselati! Dar daca faceti o intelegere pe care ulterior omul nu o va respecta, sau nu o va mai putea respecta? Va trebui sa-l dati in judecata!!! Nu veti avea banii necesari atunci cand veti avea nevoie de ei. Lasati aceste probleme pe seama societatii de asigurari!
Stimate domn, din cate observ sunteti avocat, deci nu sunteti un novice in sustinerea si apararea unor drepturi. Un proces nu ar trebui sa va sperie, iar de cele mai multe ori, aceasta este singura solutie. Din ce v-au spus antevorbitorii mei, incercati sa nu depasiti termenul de doua luni, si v-as recomanda sa analizati bine si faptul ca dupa incheierea intelegerii in forma autentica, va va fi imposibil practic sa reparati un nou prejudiciu cauzat de acest accident. Scopul asigurarilor este de a plati sumele asigurate dupa producerea evenimentului asigurat, mai departe, nu este cazul sa va ingrijorati legat de viitorul autorului accidentului. Din pacate, vatamarea dvs sau vatamarea dvs grava s-a cam produs, iar legea va permite sa fiti despagubit ptr. suferinta dvs. O intelegere la notar este de cele mai multe ori o solutie inselatoare. Daca este de buna credinta, autorul accidentului ar trebui sa lase de la el si sa se expuna pe el insusi ptr a va castiga increderea. Ganditi-va ca, in momentul in care el se gandeste in primul rand la protectia sa juridica este in primul rand suspect.
Va pot spune ca afectarea dvs fizica si psihica este foarte importanta, iar evaluarea secheleleor este practic imposibila. In timp veti fi de acord cu acest lucru, cand inaintarea in varsta va va demostra acest lucru. Probabil ca din acest motiv daunele morale sunt lasate la aprecierea clara a magistratului. Este imposibil sa anticipati in timp toate implicatiile asupra actiunilor dvs viitoare. Va doresc determinare in sustinerea drepturilor dvs, insanatosire deplina si sa luati decizia corecta. Incercati sa nu manifestati prea multa compasiune in directia in care nu este cazul. Cel pe care trebuie sa-l compatimiti sunteti probabil dvs si cei apropiati dvs...Ei vor resimti efectele evenimentului nedrept in primul rand.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
lupul905, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier mortal in franta teiu teiu In urma unui accident mortal in Franta, tatal meu a decedat, iar bunica in stare grava a fost internata la spital in Franta. Masina distrusa aproape in ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie bukinst bukinst Intr-un litigiu privind functionarii publici /Legea 188/199( ]n anul 2008 functionarii publici dintr/o primarie au solicitat si primit prin sentinta primele de ... (vezi toată discuția)
In cazul alcoolemiei rca-ul dupa ce a despagubit, se poate intoarce impotriva mea? exclusivcip exclusivcip In august 2010 am savarsit un accident de circulatie avand alcoolemia in sange de 0.78 prima proba si 1.30 a doua proba.Asigurarea RCA a despagubit cealalta ... (vezi toată discuția)