Buna ziua!
As dori si eu o parere pertinenta cu privire la o chestiune care mi sa intamplat.
Pe scurt: Asteptam sa virez la stanga la semafor intr-o intersectie semaforizata cu un politist care dirija circulatia. La un moment dat politistul mi-a facut semn de trecere si eu m-am pus in miscare. Dupa ce mi-a facut semn de trecere, politistul a ridicat mana pentru ai opri pe cei care veneau din sens opus cu mine (ca sa putem vira stanga pentru ca nu eram numai eu la semafor care viram stanga). Din sens opus venea un motociclist, care nu a vazut semnalul politistului si pe care eu nu l-am vazut, si l-am lovit.
A ajuns la spital. Acum e bine. Nu mi sa luat permisul, mi-am reparat masina cu asigurarea motocicletei.
Tipul a depus plangere penala impotriva mea si a politistului (care a dirijat gresit circulatia). Avocatul meu nu mi-a explicat prea bine cum sta treaba in sensul ca mi-a zis ca eu nu sunt vinovat DAR, totusi, "culpa e a mea".
As dori sa imi explice cineva ce a vrut sa zica, si ce inseamna acest lucru.
MULTUMESC ANTICIPAT - CU RESPECT !
In cazul in care , din materialul probator, reiese vinovatia dumneavoastra, ( infractiunea de vatamare corporala din culpa presupune un numar de ingrijiri medicale mai mare de zece ), va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra.
Expertiza medico-legala contrara , dar si expertiza tehnica mecanica sunt revelante.
Daca partea vatamata se constituie parte civila in acest proces , puteti suporta daunele morale si materiale, cerute si dovedite, sau societatea asiguratoare poate avea calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, conform art. 998 -999 din codul civil.
Recunoasterea pretentiilor partii vatamate poate fi consfintita intr-o tranzactie, sau exprimata in fata instanetei de judecata.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, chiar daca are loc in etapa recursului procesului penal.
Daca veti fi condamnat, instanta de judecata poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Permisul de conducere va fi anulat , dar veti avea dreptul sa-l redobanditi , in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Reabilitarea, institutie ce inlatura interdictiile si decaderile ce decurg dintr-o condamnare, va avea loc dupa scurgerea termenului de incercare, in caz ca modalitatea de individualizare a pedepsei nu a fost revocata.(termenul de incercare este compus din pedeapsa aplicata , la care se adauga doi ani, reabilitarea fiind una de drept).
Daunele cerute pot fi suportate de societatea asiguratoare, daca polita RCA a fost valabila in momentul producerii accidentului rutier.
Inculpatul va fi obligat, in solidar , cu aceasta , in limita plafonului prevazut de lege pentru acordarea de despagubiri.
In primul rand tin sa va multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajari (chiar daca d-na Ioana m-a cam speriat :-( ).
Sper sa se faca dreptate, desi, cred ca in Romania totul este posibil daca ai mai multi bani
sau daca cunosti pe cine trebuie.
Din cate imi dau seama (din 99.9% din parerile pe care le-am cerut si nu numai pe acest forum) sunt nevinovat, si nu ar trebui sa imi fac griji, dar cu toate astea o sa stau ca pe ace pana se termina toata tarashenia.
Va multumesc tuturor!