avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara numar de inregistrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara numar de inregistrare

Buna ziua,
Luni (25.08) mi-am depus demisia. Angajatorul mi-a semnat demisia + "de acord" + stampila, insa nu mi-a dat numar de inregistrare motivand ca nu a facut asa ceva niciodata.
Intrebarile mele sunt:
1. E valabila demisia (dupa 15 zile de preaviz pot pleca linistit sau pot avea probleme - neprezentare,etc)
2. pot merge la itm sa o inregistrez eu?..e nevoie de asa ceva?
3. preavizul nu incepe din momentul in care e inregistrata demisia? (demisia e datata)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 31 August 2008
cum fara acord?
Demisia presupune conform Codului Muncii art.55 incetarea raporturilor de munca lit. c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege. deci nu este necesara sa fie semnata de catre angajator cu aprobat , dar ca sa ai dovada depunerii demisiei trebuie sa ai data si numar de inregistrare.
Se semneaza de catre angajator cu aprobat doar cererea de incetare a CIM cu acordul partilor la data stabilita de acestea art.55 lit.b Codul Muncii.
Daca sunt angajatotr, e la latitudinea mea sa pun ACORDUL preavizului , in conformitate cu preved art 79 alin (7)

E foarte bine ca angajatorul v-a semnat, stampilat demisia, a dat un numar de inregistrare si a mai scris si "de acord".Nu va putea invoca neprezentarea dvs. la serviciu dupa expirarea termenului de preaviz, care curge incepand cu data inregistrarii. Inregistrarea la ITM a demisiei o face angajatorul.

In temeiul Codului muncii, art.79 alin.(7) " Contractul individual de muncă incetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv." Daca angajatorul nu a dat o rezolutie de renuntare totala ori partiala la termenul de preaviz, curge termenul maxim de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
La ITM se depune decizia de incetare a c.i.m. prin demisie si nu demisia salariatului. ;)
Decizia de incetare a c.i.m. prin demise, care se depune la ITM, trebuie sa aiba anexat si documentul prin care se solicita demisia, de catre angajat In acest sens inregistrarea deciziei poarta si asupra actului de demisie.

Alte discuții în legătură

Preaviz / act aditional / inregistrare itm 1. am citit multe mesaje legate de preavizul in cazul demisiei si am inteles ca e de 15 zile calendaristice, ca acea clauza din CCM privind reducerea timpului ... (vezi toată discuția)
Cum se depune demisia? carmenbn carmenbn Am hotarat sa imi depun demisia in perioada in care atat eu, cat si patronul, eram in concediu de odihna( nu a fost premeditat, atunci mi s-a oferit un loc de ... (vezi toată discuția)
Care este ultima zi de lucru? cris2279 cris2279 Buna ziua, Sunt un pic nelamurita in cazul urmator: angajatul a depus notificarea de demisie pe 10 ale lunii, i s-a dat nr de inregistrare in aceeasi zi si se ... (vezi toată discuția)