avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNEA DUPA DECESUL UNUIA DINTRE PARINTI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNEA DUPA DECESUL UNUIA DINTRE PARINTI

Buna ziua tuturor, am si eu cateva neclaritati legate de aceasta succesiune in urma decesului unuia dintre parinti, dar sa va explic mai intai despre ce este vorba. Mama mea a ramas vaduva acum 1 saptamana, iar noi suntem 3 copii la parinti. Eu locuiesc cu mama mea in casa parinteasca (casa apartinea amandorura, ea fiind achizitionata in decursul casatoriei). Stiu ca cel mai bine ar fi sa se deschida succesiunea dupa tata pana se implinesc cele 6 luni dupa decesul acestuia caci este scutita de anumite taxe (nu stiu care ar fi acestea). Ma intereseaza sa aflu care ar fi costul acestei succesiuni acum, tinand cont de faptul ca la mijloc se afla un apartament cu 4 camere, probabil si cateva terenuri pe care tatal meu le avea din partea bunicului decedat si el, dar bunica inca traieste. As dori sa mai stiu si cine plateste succesiunea, cine o poate deschide? O pot deschide doar eu? Care ar fi optiunile pro si contra in cazul in care o deschid doar eu? Apoi stiu ca apartamentul revine astfel: jumatatea tatalui meu se va imparti la 4, adica mama si noi trei copii, corect? De ce ma intereseaza acest lucru? Poate va par usor materialista, insa lucrurile nu stau chiar asa. Eu locuiesc cu parintii mei de mica si toate veniturile mele s-au scurs in acel apartament, iar in aceasta toamna programasem renovari in apartament ceea ce mi-e frica sa mai fac, caci intre noi surorile desi aparent suntem ok, sigur vor interveni discutii si niciuna nu imi va da mie partea ei desi asta a fost discutia initiala inainte sa moara tata, ca eu locuiesc cu ei si am grija de ei si deci mie sa-mi ramana apartamentul. Ce sa fac in acest caz? Dupa succesiune cand se va stabili partea fiecaruia din apatament, cum voi putea investi bani in apartament fara a iesi in pierdere? Caci dupa moartea mamei eu va trebui sa ma mut daca surorile mele isi vor cere dreptul, ceea ce sigur se va intampla. Precizez ca mamei mele ii e frica de tot ce presupune acte, etc. si sunt sigura ca ii e teama sa faca vreun act la notariat prin care sa-mi cedeze mie partea ei dupa moartea ei de frica sa nu ramana pe drumuri, desi logic citind "DUPA MOARTEA EI" inseamna ca ea ramane proprietar pana la final. Ajutati-ma cu un sfat caci este o situatie destul de incurcata si nu stiu ce sa fac! Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: shorrycutza , utilizator 13:19, 9 Septembrie 2008
Termenul de 6 luni este termenul de optiune succesorala, termen in care succesibilul trebuie sa se decida daca accepta sau renunta la succesiune.
Acceptarea poate fi facuta si printr-o declaratie la notar. Nu va impiedica nimeni sa mergeti sa o faceti. Nu aveti nici un avantaj daca o faceti prima ori ultima, daca fiecare respecta termenul de 6 luni. Daca se depaseste termenul de 6 luni poate incepe balciul (eu am acceptat, tu nu, etc).
Dezbaterea succesiunii (intalnirile la notar, declaratii cu privire al compunerea masei succesorale ...achitarea onorariului notarial...) se finalizezaza cu eliberarea certificatului de mostenitor. Daca povestea asta nu depaseste 2 ani de la data mortii, nu se datoreaza impozit. Dupa acest moment se datoreaza un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compuin masa succesorala.
Nu avem cum sa va spunem cat va fi onorariul notarului pentru ca nu cunoastem valoarea bunurilor lasate de defunct si nici cat il lasa inima pe notarul la care veti nimeri sa-si stabileasca onorariul. Au niste onorarii minime stabilite pe transe de valori (de ex pt o valoare de 54.891 lei onorariul minim este 702 lei + 0,5 % din ce depaseste 54.891 lei).
Fiecare mostenitor ar trebui sa suporte cheltuielile proportional cu cota sa succesorala (in cazul dvs. fiecare are cate o cota de 1/4 din mostenire).

Mai departe...trebuie sa intelegeti ca nu orice se rezolva pe forum.
Si in plus, aici raspunsuruile sunt benevole. Nimeni nu trebuie sa raspunda. Poate sa o faca daca are timp, daca are ...chef.
tudorioan a scris:

shorrycutza a scris:


1. Succesiunea facuta pana la 6 luni nu include taxe, insa notarul percepe un comision... 2. Daca ati fi citit primul meu mesaj si urmatoarele ati fi vazut ca am pus foarte multe intrebari, la care sincer (va rog sa-mi scuzati sinceritatea) de la dvs nu am primit niciun raspuns concret. Va multumesc pentru efort oricum!
Nu vreau decat sa mi se raspunda in masura in care fiecare/cineva detine ceva informatii REALE despre ceea ce eu am intrebat! Daca nu am fost eu suficient de clara voi reenumera intreabrile mele...Multumesc
Si pana la urma care este problema? Dupa umila mea stiinta acest forum nu este birou de informatii!


Tarifele notarilor nu le putem cunoaste intrucat acestea difera de la caz la caz.
Va sfatuiesc sa mergeti mla 50-60 de birouri notariale si sa vedeti unde e mai ieftin.
Mai simplu putea fi la instanta de judecata fara alte cheltuieli inutile.

Domnul Tudorioan a spus bine ca aici nu e birou de informatii pentru ca nu suntem afiliati la notariate.=D>

avocat Claudiu Lascoschi
Vreau sa va multumesc mai intai dvs dna Romascanu pentru raspunsul dat. M-a ajutat foarte mult!
Stiu ca acest site nu este un "birou de informatii" insa citisem si alte pagini ale acestui site anterior postarii mesajului meu si vazusem acolo raspunsuri la obiect si mi-am imaginat ca m-ati putea ajuta si pe mine. Poate am gandit prea departe!
Iar dvs dle. avocat Claudiu Lascoschi va spun sincer ca apreciam mai mult doar un raspuns sec "nu stiu preturi estimative" si as fi fost mai multumita decat sa citesc raspunsul dvs ironic.
In fine, va rog sa ma scuzati pentru timpul rapit si chiar si asa va multumesc pentru efortul despus pentru a-mi raspunde!
Sa aveti o viata frumoasa!
In urma cu mai multi ani, bunicul din partea tatalui a decedat, iar la 2 luni dupa aceea i-a urmat si tatal meu, care era unicul fiu al sau, deci unicul mostenitor(din cate stiu, in absenta vreunui alt act si avand in vedere ca bunica e moarta de 15 ani).
Eu mai am un frate, deci, in mod normal noi doi mostenim de drept averea bunicului nostru, in parti egale. Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Acum, problema se pune in felul urmator: unde trebuie dezbatuta succesiunea pentru imobilul mostenit de la bunicul nostru: in localitatea unde se afla imobilul, si unde avut el ultimul domiciliu, sau in locul unde a avut ultimul domiciliu tatal meu, care era mostenitor de drept in timpul vietii lui?
Va multumesc pentru ajutor!
shorrycutza a scris:

Va imaginati ca nu pot astepta sa moara mama ca sa stiu ce se va alege de munca mea.(...) In tot acest timp eu va trebui sa fac niste renovari in casa in care locuiesc, ca doar nu pot sta asa, ce se va alege in acest caz de munca mea? praful... nimeni nu imi va da nimik inapoi,(...)

In situatia in care surorile dvs. isi vor schimba optica dupa decesul mamei, va puteti recupera "munca", insa va trebui sa va judecati cu surorile dvs. pentru ca instanta sa constate ca aveti un drept de creanta asupra imobilului. Pana surorile dvs. va vor plati c/val acelor imbunatatiri, puteti retine posesiunea imobilului(drept de retentie).

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mihaela n. mihaela n. Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni: Locuiesc in apartamentul ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii valy 84 valy 84 Buna ziua as dori sa primesc si eu o informatie cu privirea la intervalul de timp in care se poate deschide o succesiune. Bunica mea a murit in anul 2001. ... (vezi toată discuția)