avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... circumstantele atenuante
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

circumstantele atenuante

intrebare...circumstantele atenuante schimba sau pot schimba incadrarea juridica a faptei?sau nu schimba incadrarea juridica a faptei?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:12, 2 Septembrie 2011
am inteles, de aceea v-am citat articolul 76 Cod penal. raspunsul este nu, nu schimba incadrarea juridica a faptei. circumstantele atenuante nu fac nimic altceva decat sa individualizeze pedepasa dupa ce s-a stabilit incadrarea juridica pentru fapta savarsita.
Vi s-a raspuns mai sus, circumstantele fie ele atenuante sau agravante nu schimba incadrarea juridica.
Da, circumstantele atenuante nu schimba in niciun caz incadrarea juridica ( ca regula de baza).
Este vorba de o posibila reducere a pedepsei pentru incadrarea juridica care exista.

Se poate insa intampla a se tinde la schimbarea incadrarii juridice in mod exceptional.
Poate exista situatia in care in caz de omor conform apararii sa se tinda la schimbarea incadrarii juridice fara a se cere insa in mod expres in cazul in care s-ar sustine ca inculpatul nu a vrut sa il omoare atunci cand l-a lovit, ci a vrut doar sa faca o corectie a decedatului.
Spre exemplu, ipotetic vorbind, inculpatul a vrut sa il loveasca cu bata in umar dar defunctul s-a impiedicat si l-a lovit in cap cu bata fara sa vrea.
Daca aparatorul inculpatului sustine asa ceva instanta va putea pune in vedere chiar din oficiu ( daca avocatul nu solicita) schimbarea incadrarii juridice dintr-o infractiune mai grava in alta...mai putin grava sub aspectul pedepsei prevazute de lege.
In exemplul dat de dumneavoastra, este vorba despre o alta infractiune si in urma analizei loviturilor s-a schimbat incadrarea, posibil fiind gresita inca de la inceput, dar in niciun caz nu vorbim despre circumstante atenuante care schimba incadrarea.
In exemplul meu vorbesc de o aparare care sa nu aiba la baza probe.
Adica inculpatul sustine ceea ce am scris si anume ca nu a avut intentia de a-l lovi in cap dar asa s-a intamplat ( s-a impiedicat) dar nu exista probe.
O astfel de aparare poate sa vizeze circumstantierea, dar de fapt instanta va analiza si va pune in discutie schimbarea incadrarii juridice a faptei.
Neexistand probe in sustinerea apararii se va viza de fapt o aplicare a circumstantelor atenuante.
Nu stiu daca m-am facut clar inteles.
Adica in realitate este vorba de o simpla aparare...fara a se putea schimba incadrarea juridica din lipsa de probe in aparare nefiind insa imposibil ca sustinerile apararii sa fie adevarate...

Alte discuții în legătură

Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
Achitarea partiala a prejudiciului, poate modifica o decizie penala in calea recursului? Irina S. Irina S. In recursul declarat de inculpat se poate schimba incadrarea juridica data faptei daca se achita partial prejudiciul (din 215 pct. 5 cp in 215 pct 1-4 cp)? ... (vezi toată discuția)