avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna neplatit

Buna,

Ma aflu in situatia urmatoare:
Lucrez la o firma la care desenez planuri de apartamente pe PC. Sunt platit doar la plan, deci cate planuri fac atati bani primesc la salar. Sunt angajat cu 8 ore cu C.I.M. in care este precizat ca am dreptul la 21 de zile de concediu cde odihna pe an.

Problema este ca angajatorul nu ma plateste pe aceste zile de concediu si invoca faptul ca sunt platit pe planuri desenate, si nu ma plateste zilele libere, si ca banii aia de concediu sunt cumva inclusi in bani pe care le primesc pe plan.

Este legala treaba asta? Noi cei de la firma ne gandim ce si cum sa procedam dar m-am gandit sa intreb in forum inainte de a face ceva.

Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 2 Septembrie 2011
Buna ziua,
daca spuneti ca primiti banii in functei de planurile realizate inseamna ca sunteti salarizati in acord. In cazul Dvs. si al colegilor cred ca este vorba despre un acord direct respectiv sunteti platit în funcţie de cantitatea de produse sau servicii obţinute într-un interval de timp. Salariul se stabileşte în baza tarifelor pe unitate de produs sau lucrare, care reprezintă retribuirea muncii pentru o unitate de produs.

In acest caz ar trebui ca undeva, de obicei la salarizare, la Dvs. in contractul individual de munca sa scrie pretul pe care vi-l plateste angajatorul pe lucrare * numarul de planuri pe care trebuie sa le realizati in fiecare luna.

Cu toate acestea salarizarea in acord nu da dreptul angajatorului dvs. de a nu va plati concediul de odihna, aceasta practica fiind nelegala.

In acest sens conform art. 144 Codul Muncii ”(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.” Deci din moment ce sunteti salariat aveti dreptul la concediu de odihna PLATIT.

Indemnizatia de concediu la care aveti dreptul pe durata concediului de odihna platit se acorda si trebuie calculata de angajator conform art. 150 Codul Muncii, respectiv ” (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. (2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. ”

In cazul in care nu ajungeti la un acord cu angajatorul puteti obtine aceste drepturi banesti in instanta.
ionescua65 a scris:

cu respect ,raspund d-lui Freeelis,referitor la


Unde este prevazuta in Codul Muncii sau intr-un alt act normativ faptul ca nu se poate lua concediu peste 1,2,3 luni de la angajare ?



Calculul zilelor de odihna se face proportional cu perioada lucrata de la inceputul anului, astfel impartim numarul de zile de concediu de odihna prevazut in contractul individual de munca (minimum 21 de zile) la 12 luni si rezulta zilele de concediu pentru fiecare luna (de exemplu: pentru un concediu de odihna anual de 21 de zile rezulta 1,75 de zile de concediu pentru fiecare luna).

din informatiile pe care le aveam cand am postat,nu stiam cat timp a lucrat d-l Laszlo
nici acum nu stim

de aceea am raspuns

cititi contractul de munca pe care l-ati semnat la angajare,

insa..deocamdata in tara noastra concediul e obligatoriu si se plateste,insa trebuie sa aveti perioada obligatorie de munca,nu puteti lua concediu peste 1,2,3 luni de la angajare

putea lua dar 1,75 zile pentru fiecare luna lucrata

explicatia mea se datoreaza datorita unei intrebari care mi-a ramas in memorie,cand am fost intrebat de un angajat de ce nu poate lua concediu in avans,cand el se angajase de 13 zile si vroia sa plece si el la mare
am crezut ca ne confruntam cu o situatie similara si am dat acel raspuns

in concluzie se plateste c.o.
cu respect



Teoria dvs nu are la baza niciun temei legal ... ati facut o afirmatie care nu are suport legal .. CO se poate lua si dupa o luna de zile de la angajare ... intr-adevar, se acorda proportional cu perioada lucrata ... de asemenea, CO se poate lua in avans , cu riscul inapoierii indemnizatiei de CO acordate pentru zilele de CO efectuate in plus , in cazul in care incetarea c.i.m. are loc inainte de implinirea unui an de la angjare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna IonutPauna IonutPauna Cum se calculeaza zilele de concediu .la 21 zile pe an (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Dinush Dinush Noi dam angajatilor 21 de zile de concediu pe an. Daca intr-o luna isi ia tot concediul, adica decembrie, tot 21 de zile va avea? Adica i se socotesc zilele de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna bunraku bunraku Dupa ce perioada(zile,luni) de la angajare am dreptul la concediu de odihna? In speta, sunt angajat de la 01.07.2009. Daca angajatorul spune ca primele ... (vezi toată discuția)