avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea copilului inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea copilului inainte de casatorie

Va salut!v-as ruga cine e disponibil sa ma ajutati cat mai repede cu o rezolvare ,si daca se poate sa fiti cat mai expliciti.
Problema e urmatoarea:x a avut un copil cu y inainte de a se casatori.S-au casatorit dupa 28 de luni de la nasterea copilului .Copilul a dobandit numele de familie a mamei.Tatal a incercat printr-o procura sa recunoasca copilul,adica sa-i poarte numele de familie,insa in procura s-a mentionat doar ca il recunoaste ca fiind fiul lui insa nu si faptul ca ii va purta numele.Mama a declarat la momentul intocmiri documentelor de la maternitate numele ei-pentru a inregistra nasterea.Acum tatal vrea sa-l recunoasca ca fiind fiul sau dar sa si poarte acelasi nume-x.Precizez ca x si y s-au casatorit in italia,insa codul familiei italian facand referire la casatorie spune ca atat x cat si y trebuie sa isi pastreze numele.adica sot-x-s,sotia y-m,unde x =nume de familie,s,respectiv m=prenume.Va multumesc anticipat.Astept cine e amabil o posibila rezolvare.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:52, 5 Septembrie 2011
daca problema e doar numele, il poate schimba pe cale administrativa asa:
www.avocatnet.ro/content/art...
sau pe cale judecatoreasca prin cerere- incuviintare purtare nume

[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
gi-jane2, moderator
s-ar putea rezolva fara prezenta parintilor?
online sau prin alta persoana?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
Cristian Cojocariu, Consilier juridic
Sa fie prezenti amandoi.
Altfel nu se poate.
Da de ce ar trebui sa se tina de mana, mai Lascoschi? Ca ti s-a nazarit tie?

Inteleg ca acest copil s-a nascut in Romania, deci are certificat de nastere romanesc.
Mai inteleg ca, ulterior inregistarii nasterii, copilul a fost recunoscut de catre tata printr-o declaratie autentica.

Deci ne afla in situatia prevazuta de art 64 din Codul familiei.
1. Copilul din afara castoriei dobandeste numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita (=al mamei).

2. In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalat parinte, INSTANTA JUDECATOREASCA poate da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.

O astfel de cerere se poate trimite si cu posta. (iar la sfarsit nu uitati sa solicitati judecata in lipsa).
Iar mama poate sa expedieze o intampinare prin care arata ca e de acord cu ...

Daca cititi asta cu atentie veti intelege tot ce trebuie sa scrieti in cerere si ce acte sa depuneti alaturat cererii
gi_jane2 a scris:

[ link extern ] /

Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Din speta rezulta ca ambii parinti au fost de acord.
Acordul celuilalt parinte este vital.
Daca parintele se opune actiunea se va respinge.

De aceea, in loc de proces imi pare mult mai simplu sa o rezolve amiabil...
Ce rost are un proces daca sunt amandoi de acord?
Logica mea a fost simpla si eficienta.

Alte discuții în legătură

Trecerea copilului din numele mamei in numele tatalui seyde seyde Va rog sa ma ajutati, voi avea un copil in afara casatoriei. tatal copilului nu este un tara asa ca voi trece copilul in numele meu de familie, in scurt timp ... (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)