avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia e sigura?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia e sigura?

Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun propriu care a inlocuit un alt bun propriu vandut.In contract (apartament)sotia mea e declarant si semneaza ca nu are pretentii banii pe achizitie fiind ai mei in totalitate.Pot dona ficei mele casa sau apartamentul fara sa am probleme mai tarziu? poate cineva sa atace donatia? nu am alti copii inafara de ea dar sotia are o fica din alta casatorie.Mai sigur ar fi un contract de intretinere?Dar unui nepot al ficei mele de 4 ani pot dona pastrand uzufructul viager?care varianta e mai buna? sotia poate ataca donatia? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 12:43, 9 Septembrie 2011
Donatia este esentialmente revocabila.

Dumneavoastra puteti dispune de acest bun , propriu fiind , transmitandu-l , cu titlu oneros, catre fiica dumneavoastra.(in caz ca este minora este obligatorie incuviintarea autoritatii tutelare si numirea unui curator special).

Mostenitorii rezervatari au posibilitatea de a ataca liberalitatile excesive, ce le lezeaza rezerva succesorala , in termen de 3 ani de la decesul autorului lor.
Acestia sunt :copiii , parintii , sotul supravietuitor.
nu mi se pare corect: Cu bunul meu propriu in timpul vietii fac ce vreau eu! Pot sa vand dar nu pot sa donez fiindca vezi doamne ii lezez pe mostenitori.Daca vand nu e aceasi treaba?
dar contract de intretinere pot sa fac cu fiica mea cu clauza de uzufruct doar pt mine nu si pt sotie care e cu mult mai tanara decat mine si nu e cazul?
de ce nu faceti contract de vanzare cumparare cu fiica, pentru tot ce doriti sa ii ramana ei. treceti in contract clauza de habitatie viagera pentru dumneavoastra si de intretinere. asta inseamna ca puteti ramane in casa pana la decesul dumneavoastra iar fiica are obligatia sa va intretina. sotia nu va mai putea sa faca nimic dupa decesul dumneavoastra.
este mult, mult mai sigur decat donatia.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
dianami, utilizator
de n-ar fi taxele si impozitul asa de mari............ In ultimele 2 luni am lasat 1000 euro la notari si agentii imobiliare.

Alte discuții în legătură

Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)