nu de curand am venit de la bunica mea din provincie care locuieste cu fiul ei.
am reusit sa constat ca acesta consuma bauturi alcoolice in exces si , nu putine au fost cazurile in care a aplicat corectii bunicii mele.
am fost la politia din sat in repetate randuri, insa nu au reactionat. a 3-a oara i-am amenintat ca ma voi duce la procurorul de care tin si, pe langa ca voi depune o plangere la acesta, il voi instiinta si de pasivitatea lor.
m-au intrebat daca agresorul are datoriile la fondul de asigurari sociale platit. m-am interesat si nu le avea, era dator cu aprox. 300 de ron. politistii au spus ca au solutia! daca platesc asigurarile sociale, data viitoare cand se va intampla sa fie violent, va veni salvarea si il vor duce la dezintoxicare. "e lege noua care ne permite acest lucru". asa s-au exprimat, asa va comunic si dvs mai departe. am platit 300 ron asigurarile sociale.....
stiu ca exista art 113 si 114 cp, dar acestea presupun o actiune penala demarata, o trimitere in judecata, o infatisare in fata instantei, dar acestea sunt ineficiente , ptr ca bunica mea nu este de acord "sa isi trimita copilul in inchisoare, oricat de violent ar fi".
am ajuns in bucuresti intr-un final, cu promisiuni ferme din parte politistilor ca va veni salvarea. i-am intrebat nr actului normativ, nu au stiut sa imi spuna, au garantat si au tot garantat, sa stau linistit!
aveti idee despre ce act normativ este vorba?
sau, este vreo solutie practica ce sa permita obligarea la tratamnt medical, chiar obligarea la internare medicala, in afara unui proces penal?
va multumesc, si , orice sfat imi este de plin ajutor.
1. Puteti formula dumneavoastra o plangere adresata primarului care in temeiul art. 7 alin. 1 din Legea nr. 217/2003 are o obligatie de principiu de a supraveghea situatia. Probabil insa ca nu se va intampla nimic altceva decat sa-l iritati mai tare pe fiul bunicii. Cereti insa ca in temeiul prev. Legii nr. 217/2003 situatia sa fie analizata de un asistent familial.
2. Formulati un denunt pentru ca in cazul lovirii sau al altor violente savarsite asupra unui membru de familie actiunea penala se pune in miscare din oficiu (adica nu este nevoie de plangerea persoanei vatamate, organul de urmarire penala putand fi sesizat pe orice cale despre savarsirea infractiunii), insa bunica dumneavoastra poate pune capat actiunii penale prin impacare (art. 180 Cod. pen. alin. 3 si 4).
3. Ma indoiesc ca una dintre cele doua cai va fi eficienta, in sensul ca va pune capat violentelor. S-ar putea insa sa le agraveze. Alcoolicilor nu le pasa nici macar de propria persoana (d'aia sunt alcoolici). Poate ca o puteti muta pe bunica undeva unde sa aiba liniste macar pentru ultimii ei ani.
ma gandesc ca, depunand plangere penala si trimitandu-l in judecata, instanta poate dispune o masura cf art 113 si 114 cod penal si asta pana sa se impace partile. problema care se ridica este cum o duc pe bunica la medicul legist in contra vointei ei.:(
mutatul bunicii nu este o solutie, a trait toata viata acolo si ii este ft greu sa se desprinda; i-a fost propus de o ruda sa se mute, dar a refuzat categoric.
oricum, va multumesc! trebuie rezolvata problema. este strigator la cer.
Cautati Legea nr.217/2002 privind combaterea violentei in familie, cu modificarile si completarile ulterioare, cititi-o si puneti in aplicare ceea ce scrie acolo. acesta ar fi un prim pas pentru salvarea bunicii de violenta domestica.