Daca tot dam definitii:
PSIHOLOGÍE s.f. 1. ªtiinţă care se ocupă cu studiul proceselor şi al particularităţilor psihice. 2. Totalitatea fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepţie, mentalitate. 3. Totalitatea proceselor psihice care condiţionează o activitate. – Din fr. psychologie
Sursa: DEX '98
PSIHOLOGÍ//E ~i f. 1) la sing. ªtiinţă care se ocupă cu studiul psihicului omenesc. 2) Ansamblu de fenomene care caracterizează o persoană sau o colectivitate; mentalitate. /fr. psychologie
Sursa: NODEX
PSIHOLOGÍE s.f. 1. ªtiinţă care are ca obiect studierea activităţii psihice a omului, a stării şi a însuşirilor sale psihice. 2. Structura psihică a unui individ, a unei colectivităţi. ♢ Psihologie socială = latură a vieţii sociale a societăţii care, împreună cu ideologia şi cu ştiinţele naturii, alcătuieşte conştiinţa socială; psihologia artei = disciplină care îşi propune examinarea structurilor psihologice definitorii pentru crearea şi receptarea valorilor artistice. [Gen. -iei. / fr. psychologie, cf. gr. psyche – suflet, logos – studiu].
Sursa: DN
PSIHOLOGÍE s. f. 1. ştiinţă care studiază psihicul, legitatea proceselor şi a însuşirilor psihice ale persoanei. 2. totalitatea fenomenelor psihologice de grup care se manifestă într-o comunitate socială dată. ♢ disciplină care studiază fenomenele de conştiinţă socială; psihosociologie. 3. totalitatea proceselor psihice care condiţionează o activitate. 4. ~ animală = zoopsihologie. ( fr. psychologie)
Sursa: MDN
si
PSIHIATRÍE s.f. Disciplină medicală care se ocupă cu studiul bolilor psihice. [Pr.: -hi-a-] – Din fr. psychiatrie.
Sursa: DEX '98
PSIHIATRÍE f. Ramură a medicinei care se ocupă cu studiul bolilor psihice. [Sil. -hi-a-] /fr. psychiatrie
Sursa: NODEX
PSIHIATRÍE s.f. Ramură a medicinii care studiază bolile psihice şi tratarea lor. [Pron. -hi-a-, gen. -iei. / fr. psychiatrie, cf. gr. psyche – suflet, iatreia – vindecare].
Sursa: DN
PSIHIATRÍE s. f. ramură a medicinei care studiază bolile psihice, în scopul tratării şi prevenirii lor. ( fr. psychiatrie)
Sursa: MDN
(toate de pe
[ link extern ] / )
@u.b.i.k Simpla definire a lor nu spune exact cu ce se ocupa acestea in practica... de obicei cand crezi ca ai o problema mintala (fie tulburare de comportament sau vreo boala grava) apelezi intai la psiholog iar acesta va constata daca suferi de ceva si te trimite la psihiatru... atata timp cat psihologul poate da un diagnostic primar in legatura cu bolile psihice (care poate fi confirmat sau nu de psihiatru) cele doua ramuri ale stiintei se inrudesc foarte mult oricat de diferite ar fi teoretic...
@claudiu Si psihologul poate recomanda anumite medicamente care afecteaza creierul (de fapt chiar si medicul de familie in unele cazuri) asa ca sub acest aspect nu e diferenta intre psihologie si psihiatrie.
Dar cred totusi ca nu acesta este subiectului topicului asa ca scuze de :offtopic: :closedtopic: