avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, se poate evita statutul acesta ?

Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta.

Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar neavand nevoie de el, nu m-am complicat sa mi-l mai schimb.

Acum am ocazia sa calatoresc in tara cateva zile si vreau sa profit de asta si sa-mi schimb pasaportul vechi, sa obtin unul electronic deoarece exista posibilitatea sa am nevoie de el in perioada urmatoare.

Am citit cateva topicuri pe tema asta si am cateva nelamuriri.

In principiu , conform website-ului prefecturii judetului de unde provin, e nevoie doar de urmatoarele acte pentru un pasaport electronic:
- buletinul de identitate valabil
- taxele aferente
- pasaportul vechi

Intrebarea mea, dat fiind ca o sa fiu in Romania la momentul respectiv, pot solicita eliberarea unui pasaport electronic simplu , ca orice alta persoana sau sunt inscris in vreo baza de date ca rezident intr-o tara UE si sunt obligat sa fac un pasaport CRDS (cetatean roman cu domic. in strainatate), in acest fel pierzand si cartea de identate romaneasca care mi se pare oarecum stupid si probabil imi va crea ceva dificultati. In principiu, din moment ce voi fi in Romania, as fi putut foarte bine sa ma intorc sa raman deci cred ca as avea tot dreptul sa cer un pasaport nou normal (si nu unul pe care sa fie inscris ca am domiciliul in strainatate)

Daca cineva a trecut prin experienta , va rog sa-mi spuneti daca s-a putut sa va faceti noul pasaport normal, fara sa fiti obligati sa aveti in el mentiunea ca aveti domiciliul in alta tara UE si , cel mai important, fara sa vi se retraga cartea de identitate X-(
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 06:53, 6 Aprilie 2018
In strainatate exist o instanta speciala : Ambasada. Daca traiesc in america, cum fac cu un pasaport expirat ? Nu platesc 500€ un bilet de avion numai pentru un pasaport expirat !

Ares-3 a scris:

S-o luam sistematic:
- domiciliu inseamna sedere pe durata nedeterminata
- rezidenta inseamna sederea pe durata determinata
Nu exista domiciliu temporar, asa cum nu exista rezidenta permanenta.
Domiciliul este permanent iar rezidenta temporara.

Nu puteti avea domiciliu si in Romania, si in alt stat - legea nu permite asta.
In schimb puteti avea domiciliul in Romania si rezidenta in alta tara.



Gresit.... Gresit. In alte tari UE nu se defineste asa.
Exista rezidenta permanenta. Eu am certificat de cetatean a UE emis in Spania in care scrie clar "Cutare Cutarica, cetatean roman cu domiciliul/rezidenta permanenta in Spania la adresa ................ incepand cu data de 20.10.2000". Certificat valabil insotit de CI din Romania ori pasaport. Rezidenta = domiciliu in viziunea UE, indiferent de cetatenia nationala. In primul rand suntem cetateni UE si datorita acestui fapt calatorim liber doar cu CI si ne stabilim liber oriunde in UE.
Suntem cetateni romani si europeni. N-ar trebui sa existe pasaport CRDS pt cetatenii romani europeni stabiliti in UE dar in afara Romaniei. Legislatia romana in domeniu evidentei populatiei incalca constitutia europeana si constitutia Romaniei. Nu este actualizata corect. Doar pt cei stabiliti in afara UE care doresc asa ceva trebuie sa existe pasaport CRDS. Avem libertatea garantata de a calatori doar cu CI si stabili permanent oriunde in UE deci UE se considera ca tara noastra. Pt evidenta populatiei din Romania UE nu este tara noastra. E o tara straina. Va dati seama de contradictie?

Statutul de CRDS-ist se obtine la cerere, in Romania, dupa ce s-a obtinut din partea autoritatilor statului in care doriti sa va stabiliti, aprobarea / permisiunea pentru asta - atunci se inscrie in pasaport mentiunea Titularul acestui pasaport are domiciliul in strainatate. Si vi se retrage CI care certifica existenta domiciliului in Romania.

Iar referitor la noul pasaport, este foarte simplu:
- in momentul in care veti merge sa depuneti actele pentru pasaportul electronic va veti prezenta cu CI pe care o aveti, pasaportul vechi si taxele platite la CEC sau Trezorerie - 267 lei (in total - sunt 2 taxe)
- nu are importanta daca aveti rezidenta in alt stat, atata timp cat aveti carte de identitate inseamna ca aveti domiciliul in Romania
- nu vi se retine CI, vi se inapoiaza dupa verificarea exactitatii datelor completate pe cererea de eliberare a pasaportului.

Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
ana_panait, utilizator


ana_panait a scris:


Gresit.... Gresit. In alte tari UE nu se defineste asa.
.........
In primul rand suntem cetateni UE si datorita acestui fapt calatorim liber doar cu CI si ne stabilim liber oriunde in UE.

Ca să fie util, răspunsul meu trebuie să țină seama de legislația din România pentru că în primul rând suntem cetățeni români :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu in romania? cristinamariav cristinamariav Am carte de identitate romana si pasaport romanesc. Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar si in romania eugen82 eugen82 Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)