avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... consecinte ale noului cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

consecinte ale noului cod penal

as dori parerea unui specialist care ar putea sa-mi explice consecintele noului cod penal in ceea ce priveste uciderea din culpa. SOTUL MEU A FOST CONDAMNAT LA 3 ANI INCHISOARE PT. UCIDERE DIN CULPA (ART 178, alin. 3). in prezent a ispasit 6 luni si as dori sa stiu daca situatia lui poate fi schimbata odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal. Sotul meu nu a avut antecedente penale. In momentul accidentului lucra in cadrul MAI.
Cel mai recent răspuns: dannyel_dobre2 , utilizator 17:30, 10 Septembrie 2011
La televizor sa spus doar despre Codul Civil.

Noul Cod Penal va intra in vigoare cand Camera Deputatilor va vota legea de aplicare care acum se afla la comisii.

Codul penal nu are cum sa il ajute pe sotul dvs. in privinta reducerii perioadei de detentie. Reducerea de care ati auzit se acorda doar celor care au pedepse care depasesc maximul admis de noul cod penal, caz in care pedeapsa se va reduce pana la noul maxim.

Gratierea. Nu exista nici o propunere de gratiere in discutie. Singura institutie abilitata sa emita un decret-lege de gratiere colectiva este Parlamentul Romaniei iar pe in acest moment nu exista nici o propunere facuta pentru gratiere colectiva. Am mai auzit aberatia cu gratierea a pedepselor de pana la 5 ani si va pot asigura ca cel putin anul acesta nu va avea loc pentru ca din punct de vedere electoral si politic ar fi o sinucidere politica in fata electoratului.

Concluzie:
1. Codul Penal nu intra in vigoare la 1 octombrie 2011 pentru ca, Camera Deputatilor se misca ca melcul.
2. Sotul dvs. nu va primi nici o reducere a pedepsei la intrarea in vigoare a noului Cod Penal dar poate iesi la ispasirea a 1/2 din pedeapsa prin liberarea conditionata daca indeplineste criteriile legale.
3. Gratierea nu va exista.
4 Sotul dvs. va putea fi liberat conditionat dupa 1 an si 6 luni daca este stăruitor în muncă, disciplinat, şi daca da dovezi temeinice de îndreptare.


Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc pentru interventie, domnule avocat.
:bow:
a mai facut si alta infractiune in timpul accidentului? mi se pare ciudat ca a primit 3 ani cu executare pt ucidere din culpa. De obicei se dau pedepse cu suspendare pt. ucidere din culpa daca nu a mai facut si alta infractiune (alcool, fuga de la locul accidentului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod penal claudiadiana claudiadiana sotul meu este condamnat la 3 ani inchisoare pentru ucidere din culpa (accident rutier). este arestat de 5 luni. as dori sa stiu daca in urma intrarii in ... (vezi toată discuția)
noul cod penal sofiaelena sofiaelena va rog sa-mi spuneti daca noul cod penal intra in vigoare pe data de 1 octombrie 2011? prietenul meu savarseste o pedeapsa pentru inselatorie. la comisie i-au ... (vezi toată discuția)
Cod penal ContSters196871 ContSters196871 cine stie cand va intra in vigoare noul cod penal, era vorba ca in octombrie? pentru cei care executa o pedeapsa se pune in aplicare sau nu? mai auzeaam ceva ... (vezi toată discuția)