Buna ziua,
Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte recalcitranta...am incheiat un contract individual care este intregistrat la ITM,dar pana in momentul plecarii mele nu mi s-a dat niciodata o fisa a postului,si nici carte de munca nu mi s- a facut.Acum ceva timp am plecat de acolo,lasand o cerere de incetare a contractului de munca,pe care am si inregistrat-o,dar pe care nu am rezolutia...Am fost sunata si amenintata ca mi se va desface contractul cu concediere,dupa care am fost din nou sunata sa mi se spuna ca am carte de munca pe care scrie acest lucru.Dar aceasta carte de munca este facuta dupa plecarea mea.Am uitat sa mentionez ca nu am mai stat cele 15 zile de preaviz,din cauza jignirilor din partea directorului.Angajatorul poate face carte de munca angajatului,daca acesta nu o cere?Aceasta e intrebarea care ma framanta.
Acum am sa ma angajez la stat si nu stiu ce sa zic despre cartea mea de munca,pentru nu stiu sigur daca s-a intocmit iar la firma la care am lucrat nu ma pot duce pentru ca am fost amenintata ca mi se vor taia picioarele daca mai calc pe acolo.Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca scrie pe carte de munca faptul ca am fost concediata,cat de grav e?Ma va afecta toata viata?
Va multumesc mult!
nu,nu mi s-a comunicat nici un fel de decizie,adica eu nu am intrat in posesia deciziei de concediere
apoi,am primit acasa o convocare,dar am primit-o miercuri si trebuia sa ma prezint vineri,adica peste doua zile,si chiar nu am putut sa ajung...
iar din cate spuneti dumneavoastra....cartea de munca trebuia sa fie facuta in termen de 30 de zile de la incadrare...iar in cazul meu...dupa 5 luni,dupa ce nu am mai fost angajata lor,cu toate ca nu am certitudinea ca am o carte de munca....
unde as putea sa ma adresez ca sa aflu?
va multumesc foarte mult!
Faptul ca ati primit convocarea si nu ati raspuns la ea fara a avea o motivatie obiectiva, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii prealabile. Prin urmare dansii vor intocmi decizia de concediere pe care o sa vi-o comunice. Este adevarat veti putea contesta aceasta decizie in termen de 30 de zile de la primirea ei.
Daca angajatorul v-a transmis decizia prin posta, cu confirmare de primire, la adresa de domiciliu din contractul de munca, iar dvs. nu v-ati prezentat la posta sa o ridicati, este o gresala care va este imputabila dvs. nu societatii si prin urmare nu veti putea ataca aceasta decizie daca au trecut mai mult de 30 de zile de la data confirmarii comunicarii deciziei. Daca asa s-a intamplat, atunci societatea a depus decizia insotita de dovezile de comunicare a convocarii la cercetarea prealabila si a deciziei la ITM dupa care s-au facut notarile in carnetul de munca, acestea fiind vzate de catre inspectorii de la ITM.
Singurul lucru pe care-l mai puteti face este sa va ridicati carnetul de munca de la ITM.
Pentru a afla daca aveti carnet de munca :
la ITM aflat in judetul respectiv
Iar ca sa ridicati carnetul de munca tot de la ITM
Si cu contra angajatorului faceti o cerere catre ITM pentru a se inscrie perioada lucrata in cartea de munca si pentru inchiderea cartii de munca.
In cazul in care pe demisie aveti numar de inregistrare si data depunerii la angajator adica ar trebui sa aveti o copie ca sa puteti proba ceea ce spuneti
Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va deplasati la ITM si sa aflati numele inspectorului care se ocupa de societatea la care ati lucrat. Luati legatura cu acesta si solicitati sa va spuna care este situatia carnetului dvs de munca.
In aceste conditii veti afla daca vi s-a facut sau nu carnet de munca.
In caz contrar, depuneti o sesizare la ITM, in acest sens.